Torino mark

Allikas: Vikipeedia

Torino mark (itaalia: marca di Torino), loodi kui marca Arduinica (hiljem mõnikord ka "Susa mark"), oli poliitiline üksus, mis tekkis keskaegses Itaalias 10. sajandi keskpaigas. See koosnes Piemonte maadest, ulatudes üle Po madaliku Lääne-Alpidest põhjas Liguuria mereni. See sisaldas Torino, Auriate, Albenga ja võib-olla Ventimiglia krahvkondi. Margi keskus oli Torino linn.

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Mark moodustati regnum Italicum (Itaalia kuningriigi) territooriumi ümberkorraldamisel kolmeks margiks, mis said nimed valitsevate dünastiate järgi:

Arduinicite valitsemine[muuda | muuda lähteteksti]

Arduino il Glabro pandi Torino krahviks aastal 941 Hugues d'Arles poolt. Arduino vallutas saratseenidelt Torino ja Val di Susa. Aastal 964 nimetati Arduino keiser Otto I poolt Torino markkrahviks. Seejärel jätkasid Torino margi valitsemist Arduinicid. Arduino il Glabro poeg Manfredi I järgnes talle, ja tema poeg, Olderico Manfredi II, järgnes talle. Olderico Manfredi II ei saanud meessoost pärijat, nii jättis ta margi oma tütrele Adelaidele. Kuigi Adelaide oli de facto valitseja, ei saanud naine kanda markkrahvi tiitlit. Adelaide abikaasad, siis pojad ja lõpuks pojatütre abikaasa olid järjest Torino markkrahvid. Need mehed ei olnud Arduinici dünastia liikmed.

Margi kokkuvarisemine[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Adelaide surma aastal 1091 varises Torino mark kokku. Krahvivõim Torino linnas anti Torino piiskopile (1092) ja linnast endast sai kommuun (1091). Aastal 1092 nimetas keiser Heinrich IV oma poja Konradi Torino markkrahviks (Konrad oli Adelaide tütre Berta di Savoia poeg). Kuigi Konrad püüdis saavutada kontrolli margis, ei olnud tema võim kunagi tõhus ja tiitel oli suuresti nominaalne. Selle asemel neelas Torino margi põhjaosa Savoia, mida valitses teine Adelaide lapselaps Umberto II (mitu sajandit hiljem sai Torinost tema dünastia pealinn). Lõunas annekteeris Torino margi maad Adelaide vennatütre poeg Bonifacio del Vasto.

Torino markkrahvide loend[muuda | muuda lähteteksti]

Arduinicid[muuda | muuda lähteteksti]

Babenburgid[muuda | muuda lähteteksti]

Aleramici[muuda | muuda lähteteksti]

Savoia dünastia[muuda | muuda lähteteksti]

Tiitlit kasutas hiljem Vittorio Emanuele di Savoia-Aosta, Savoia dünastia liige, milline valitses Itaaliat aastatel 1861 kuni 1946.