Tommy Burns (poksija)

Allikas: Vikipeedia
Tommy Burnes (umbes 1912)

Tommy Burns (õieti Noah Brusso; 17. juuni 188110. mai 1955) oli Kanada profipoksija, raskekaalu maailmameister aastatel 1906–1908.

Vastased kippusid Burnsi tihti alahindama, sest oma karjääri jooksul ei kaalunud ta rohkem kui 79 kg. Vastaste võitmiseks oskas ta ka osavalt psühholoogiat kasutada.

Burns tuli raskekaalu maailmameistriks 23. veebruaril 1906 Los Angeleses. Tema vastaseks oli ameeriklane Marvin Hart. Pärast seda kaitses ta tiitlit 11 korda, kuni tuli kaotus Jack Johnsonile. Tommy Burns oli esimene üleüldine raskekaalu maailmameister. Ta teatas avalikult, et on nõus poksima tiitli peale ükskõik kellega, olenemata viimase rassikuuluvusest. Ükski varasem tšempion seda polnud teinud. Oma sõnu tõestas ta ka tegudega, kui nõustus poksima neeger Jack Johnsoniga. Matš toimus 26. detsembril 1908 Austraalias Sydneys. Kaheteistkümnendas raundis lõpetas politsei matši, milles algusest peale domineeris Johnson. Burns teenis selle matšiga 30 000 dollarit, Johnson ainult 5000. Pärast tiitli kaotamist muutus Burns USA-s ebapopulaarseks, sest tänu temale oli neeger raskekaalu maailmameister. Kuid mujal maailmas peeti teda oma põlvkonna parimaks poksijaks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]