Thomas Jonathan Jackson

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Thomas J. Jackson)
See artikkel See artikkel räägib väejuhist. Muusiku kohta vaata artiklit Stonewall Jackson (muusik).

Thomas Jonathan Jackson
Sünniaeg 21. jaanuar 1824
Surmaaeg 10. mai 1863 (39-aastaselt)
Alma mater
Amet sõjaväelane
Autogramm

Thomas Jonathan Jackson (hüüdnimega Stonewall Jackson; 21. jaanuar 1824 Clarksburg, Virginia10. mai 1863 Guinea Station, Virginia) oli Ameerika Ühendriikide kodusõjas Konföderatsiooni üks väejuht.

Jackson 1862. aastal

Ta õppis Ameerika Ühendriikide sõjaväeakadeemias. Ameerika-Mehhiko sõjast võttis ta osa suurtükiväes teenides. Aastatel 1851–1861 õpetas ta sõjakolledžis Virginia Military Institute.

Kodusõja puhkedes liitus ta Konföderatsiooni armeega ning ta ülendati koloneliks. 1861. aasta juulis toimunud esimeses Bull Runi lahingus sai ta hüüdnime "Stonewall" ("Kivimüür"). Nimi pärineb Konföderatsiooni kindralilt Barnard Elliott Bee'lt, kes lausus: "Jakcson ja tema väed seisid vaenlase ees nagu kivimüür". 1862. aastal ülendati Jackson kindralleitnandiks.

Jackson saavutas suurimat edu 1862. aasta mais ja juunis Jackson's Valley kampaanias ning seejärel Põhja-Virginia armee komandörina. 1862. aasta detsembris saavutas ta koos Robert E. Lee ja James Longstreetiga silmapaistva võidu Fredericksburgi lahingus. Chancellorsville'i lahingus tulistasid Jacksoni kogemata tema oma väed ning ta suri käe amputeerimisest saadud tüsistuse ja kopsupõletiku tõttu paar päeva hiljem.

Jacksoni peetakse USA kodusõja üheks taktikaliselt kõige paremaks väejuhiks.