Theodore Burr

Allikas: Vikipeedia
Theodore Burr
Sünniaeg 16. august 1771
Surmaaeg 22. november 1822 (51-aastaselt)

Theodore Burr (16. august 1771 Torrington, Connecticut22. november 1822 Middletown, Pennsylvania) oli USA sillaehitaja ja leiutaja, Burri sõrestiku leiutaja.

Ta oli USA esimesi sillaprojekteerijaid.[1]

1793. aastal asus ta elama Oxfordi külla Chenango maakonnas (New Yorgi osariik), kus 1794. aastal ehitas vesiveski ja 1800. aastal üle Chenango jõe talasilla.

Aastatel 1809–1811 ehitas ta Oxfordis oma perele muljetavaldava föderaalstiilis kahekorruselise elumaja, mis on tänini säilinud laiendatud kujul (hoone külgtiivad ehitati hiljem). Tänapäeval asuvad hoones, mis tuntud kui Theodore Burr House, avalik raamatukogu (Oxford Memorial Library) ja Burri katusega sildade uurimiskeskus (Theodore Burr Covered Bridge Resource Center). Hoone on ajaloomälestis.

Burri sõrestik[muuda | muuda lähteteksti]

1804. aastal leiutas ta uue sillasõrestiku tarinduse – Burri sõrestiku – ning kasutas seda lahendust tulemuslikult enda projekteeritud sildadel. Neist esimene sellise tarindusega oli 1804. aastal valminud sild Waterfordis Saratoga maakonnas Hudsoni jõe keskjooksul[2]. Üle saja aasta ekspluatatsioonis olnud sild hävis 1909. aastal tulekahjus.

1817. aastal patenteeris ta oma leiutise.

Katustatud sillad Susquehanna jõel[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 18111818 projekteeris ja ehitas ta (või oli järelevaataja rollis) viis kaetud ehk katustatud silda Susquehanna jõe kesk- ja alamjooksul. Neist neli silda ehitati Pennsylvania osariigis: Nescopeck Fallsis Berwickis, Columbias (McCall's Ferry Bridge), Harrisburgis ja Northumberlandis. Viies sild, 1,3 km pikkune Port Depositi sild Susquehanna jõe alamjooksul, valmis 1818. aastal Port Depositi lähedal Marylandi osariigis.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema nõbu oli USA asepresident Aaron Burr.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Theodore Burr Covered Bridge Resource Center. oxfordmemoriallibrary.org
  2. McCalls Ferry Covered Bridge. mikeandjackiesstore.com

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]