The Brooklyn Tower

Allikas: Vikipeedia
The Brooklyn Tower
Üldandmed
Asukoht Ameerika Ühendriigid
New York
Stiil néo art déco
Ehituse algus 2018
Ehituse lõpp 2023
Aadress 9 DeKalb Avenue
Koordinaadid 40° 41′ 24,7″ N, 73° 58′ 55,9″ W
Tehniline ülevaade
Kõrgus 327 m
Korruseid 93
Projekt ja ehitus
Arhitekt SHoP Architects
Mowbray and Uffinger
Kaart

The Brooklyn Tower on 93-korruseline ülikõrge pilvelõhkuja (327 m), mis asub Brooklyni linnaosas New Yorgis. Torn, mis mahutab 425 korterit ning 150 condo-t ja penthouse-i[1], on järgnevail aastail Three World Trade Centeri järel suurlinna kõrguselt kümnes ehitis. Enamikkudelt selle heksagoonsete põhiplaaniga korruseilt, eriti kitsapiirilise hoone kõrgemast osast ja tipust, avanevad ühed kõige täielikumad vaated üle terve linna.[2] Upper Bayga ja East Riveriga eraldatud linnaosa põhilisse ärikeskusesse Downtown Brooklynisse paistavad suures ulatuses nii kobaras kõrghoonestikuga saar Manhattan kui Long Island ja Staten Island. Kõrghoonest on selgelt silmata mandrialade rannikuid New Yorgi osariigis (sh Bronxi linnaosa), New Jersey osariigis (sh Jersey City ja Bayonne'i linnasid, nende tagusel Newarki) kui ka kaugemal Connecticuti osariigis.

Dime Savings Bank Building[muuda | muuda lähteteksti]

Endine pangahoone enne ülikõrge elamutorni tarindust
Endise pangahoone peasaalis asuv marmorist istepink sissegraveeritud kirjaga, mis eesti keeles kannab mõtet “Kes penne ei kogu, see dollarimeheks ei saa”[3]

Kõrgustesse pürgiv ja sarnasuselt postmodernse krooniga tipnev elegantsust rõhutav torniosa ehitati lisahoonena tagakülge beaux-arts stiilis pangahoonele, mille omandasid 2015. aastal $90 miljoni eest Michael Stern ja Joe Chetrit. 1906-1908. aastail ehitatud ja 1931–1932. aastail märkimisväärselt laiendatud 4-korruselise vähedaselt kõrge kuppelkatusega ehitise projekteeris esiti arhitektuuribüroo Mowbray & Uffinger. New York City Landmarks Preservation Commissioni järgi on Ateena lähedasest Pentelikó mäest pärineva marmoriga[4] kaetud pangahoone oma fassaadi ja interjööriga 1994. aastast kaitsealune mälestusmärk (New York City Landmark), kuigi pank lakkas toimimast aastal 2002.[5]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

The Brooklyn Tower paikneb Dime Savings Bank Buildingiga kolmnurkses kvartalis, see avaneb edelas väljakule Albee Square, mis on pühendatud vaudeville-impressaariole Edward Franklin Albee II-le. Kvartalit piiritleb loodes jalakäijate tänavaks kohandatud Fleet Street ja kirdes puiestee Flatbush Avenue. Kahes sõidusuunas kokku 6-realisena kulgev puiestee on Brooklyni üks põhilisemaid magistraale, mis ulatub Manhattan Bridge'ist läbi mitmete linnaosa naabruskondade ning parkide ja puiestike Marine Parkway Bridge'ini. Flatbush Avenue ühendab üle mainitud rippsilla ja tõstesilla kõrge asustustihedusega Manhattanit (Chinatownis) otse Queensi randadega Rockaway maasäärel, mis ääristab Jamaica Bay ja Lower Bay merele avanevaid madalikke Atlandi ookeanis.

Lõunas piiritleb kvartalit 2-realine läänest itta suunduv DeKalb Avenue, mis algabki väljaku kõrvalt edelasuunaliseks kaarduvast Bond Streetist. Junior'si restoranist diagonaalis üle tee asub DeKalb Avenue metroojaam, mis teenindab liine B​, ​Q​ ja ​R. Idakaarde jäävad Long Island University Brooklyni ülikoolihooned ning sealt edasi The Brooklyn Hospital Centeri haiglahooned, nende ümbruses paiknevad University Place'i haljasala, LIU Athletic Centeri spordiväljakud ja avar linnapark Fort Greene Park.

Vahetus läheduses kõrguvad lisaks pilvelõhkujad City Point (220 m) ja 11 Hoyt (191 m).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]