Tegevusloata isiklik abistaja

Allikas: Vikipeedia

Tegevusloata isiklik abistaja on klass paraprofessionaale, kes toetavad füüsiliste või psüühiliste erivajatustega ja muude tervislike probleemidega indiviide nende igapäevaelu toimetusi ja pakuvad voodiäärset abi. Tegevus hõlmab elementaarseid õendustoiminguid, mis kõik toimub ühe registreeritud õe, litsentseeritud praktiseeriva õe või teiste tervishoiutöötajate järelevalve all. Tegevusloata isiklikud abistajad peavad demonstreerima enda oskusi ja kompetentsi, enne kui nad saavad lisakohustusi kliinilisel tasandil.

Nad pakuvad hooldamist patsientidele haiglates, hooldekodude elanikele, klientidele enda kodudes ja teistele, kellel on vajadus teenusele, mis on tingitud vanadusest või erivajadusest. TIAd definitsiooni järgi ei oma litsentsi või ühtegi teist kohustuslikke professionaalseid vajadusi praktikaks, kuid paljudel on erinevaid sertifikaate. TIAde kategoriseeritakse "isikliku abistaja töötajad tervishoius" gruppi rahvusvahelise standardi okupatsiooni klassifikatsioonis, redigeeritud aastal 2008.

Tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Hooldusõde, hooldajaabistaja, patsiendi ravi tehnik, kodu tervise abistaja, vanaduspõhine abistaja, psühhiaatriline abistaja, õe abistaja ja õe tehnik – kõik need ametid on arvestatud tegevusloata isiklike abistajatena mitmes riigis.

Sertifitseeritud isiklikud abistajad (SIA) Ameerika Ühendriikides töötavad tavaliselt hooldekodudes või haiglates ning abistavad igapäevaelu tegevustes vanureid, krooniliselt haigeid või rehabilitatsiooni plaaniga patsiente, kes ise ei suuda enda eest hoolt kanda. Hoolduse rakendamise ulatuses esineb erinevusi põhinedes ametile ja kirjeldusele. SIAd peavad olema sertifitseeritud põhinedes osariigi vajaduste standardile. Osariikides esineb erinevusi nõudmistes. Allpool on näha kõigile omastavat standardit[1]:

  • Läbitud peab olema volitatud kursus
  • Läbitud peab olema kindla osariigi SIA eksam
  • Läbitud peab olema praktiline eksam, milles hinnatakse SIA tavalist tegevust
  • Peab olema praktilist kogemust, kui käib järelevalve all õppimine
  • Registreerima ennast eksamit tehtud osariigi nimekirja

Kui ülalolevad tingimused on täidetud, on indiviid sertifitseeritud oma kindlas osariigis. Teistesse osariikidesse ümber asumine nõuab uuesti sertifitseerimist, kui just mõlemad osariigid ei kasuta sama NNAAP standardit[2]. Sellisel juhul aktsepteerib uus osariik eelnevat NNAAP testi tulemusi ning lubab registreerimisele. Sertifitseeritud eksameid jagab välja osariik. Eksamiks saab õppida klassides, mida pakub Ameerika Punane Rist ja teised. Ameerika Punase Risti pakutavad kursused hõlmavad kõiki osasid, mis tuleb osariigi eksamisse alustades suhtlusest kuni lõpetades tundlikkusega[3].

Sarnased nimetused Ühendkuningriigis ja mujal sisaldavad tervishoiu abistajat, tervishoiu abitöölist või kliinilist abitöölist. Sellised teenindajad tavaliselt töötavad haiglates või kogukonnasarnases keskkonnas ühe kindla kvalifitseeritud tervishoiu professionaali järelevalve all[4].

Koduteenus pakub kodustes tingimustes toimetuleku toetust neile, kes vajavad igapäeva elus abi siis, kui pere või sõbrad ei suuda adekvaatselt pakkuda abi. Tavaliselt pakutakse neile, kellel on füüsiline või psüühiline erivajadus, kes paranevad haigusest või operatsioonist, kellel on krooniline haigus või kes vanuse tõttu ei suuda oma toimetulekuga tegeleda. Koolitusvajadused on minimaalsed ning kõik sõltub osariigist. Koduteenuse pakkumist on võimalik õppida erinevates väljundites, näiteks[5]:

  • Koduteenuse hoolitsuse agentuuris
  • Kogukonna kolledžites
  • Kutsekoolides
  • Vanurite hoolitsuse programmides
  • Tööpraktikatel

Isikliku abistaja roll sarnaneb Kanada Ontario provintsis tervishoiutöötaja rolliga. Mõned vastutused ja tegevused isikliku abistajal on, kuid mis ei hõlma ainult neid[6]:

  • Vaadelda, dokumenteerida ja teatada kliinilist ja ravimise informatsiooni, kaasa arvates patsiendi käitumise muutusi
  • Abistada patsienti liikumisharjutustega ja muudes rehabilitatsiooni plaani osades
  • Kontrollida patsiendi vererõhku, temperatuuri, pulsi, hingamist ja kehakaalu
  • Sotsiaaltransport
  • Koguda eksemplare meditsiiniliste testide jaoks
  • Pakkuda emotsionaalset ja toetavat teenust patsiendile, tema perekonnale ja teistele patsiendi hoolitsejatele
  • Abistada isikliku hügieeniga
  • Abistada toitlustamisega, mis hõlmab toidu ostmist, valmistamist ja dieedi planeerimist[7]

Isikliku abistaja töö on unikaalne võrreldes teiste tervishoiu ametitega, kuna isikliku abistaja mõned ülesanded ei rakendu siis, kui klient on ise suuteline seda täitma, juhul kui klient on selleks füüsiliselt ja psüühiliselt valmis. Mitte ühegi teise ameti ulatus ei ole sarnaselt kirjeldatud[8].

Kirurgilisi tehnolooge peetakse TIAdeks Ameerika Ühendriikides, kuid erinevates riikides peetakse seda ametit teisiti. Näiteks Mosambiigis on kirurgiline tehnoloog meditsiiniline professionaal, treenitud ja registreeritud tegema raskemaid kliinilisi toiminguid hõlmates hädaolukorralist operatsiooni[9].

Sünnitoetajad pakuvad emotsionaalset tuge, üldist abi ja pakuvad nõu naistele ja perekondadele raseduse ja sünnihetke ajal ning sünnitoetajaid peetakse ka TIAdeks. Sünnitoetajaid eristatakse ämmaemandatest, arstidest, õdedest ja teistest tervishoiutöötajatest selle tõttu, et teised on läbinud koolituse ning on litsentsitud pakkumaks tavalist ja hädaolukorralist raseduse ja sünnitusega seotud tervishoiumeetmeid ja peavad tegelema ettetulnud raskustega.

Käive ja tööstabiilsus[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaliselt on käive TIAde hulgas organisatsioonides väga suur, mis võib osutuda kahjulikuks kvaliteetsele hoolitsuses, tekitada negatiivset stressi ja rahulolematust personali hulgas[10]. Käive uuringud toovad välja põhjuseid, et käive ei sõltu lihtsalt suuremast tasust, vaid sõltub veel näiteks austuse saamisest, mis tuleneb sellest, et ollakse litsentsita, ajakava paindlikkusest, pühendumisest ja kutsumusest ning muust[11].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Requirements to Become a CNA". Certified Nursing Exam Board.
  2. "NNAAP Testing Standard". National Council of State Boards of Nursing.
  3. "CNA Resource". National Certified Nurse Assistant Resource.
  4. "NHS Careers in Detail: Healthcare assistants/auxiliary nurses". National Health Service.
  5. "How to Get Home Health Aide training". Home Health Aide Training.
  6. "PSW Personal Support Worker Information". Personal Support Worker Canada. Originaali arhiivikoopia seisuga 17. jaanuar 2012.
  7. "HHA Job Description". Originaali arhiivikoopia seisuga 8. veebruar 2016.
  8. "About PSWs". Personal Support Network of Ontario. Originaali arhiivikoopia seisuga 24. september 2014.
  9. Cumbi, A., &; et al. "Major surgery delegation to mid-level health practitioners in Mozambique: health professionals' perceptions". Human Resources for Health, 2007, 5:27. {{netiviide}}: et al.-i üleliigne kasutus kohas: |Autor= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  10. "Turnover among nursing home staff: A review". Nursing Management 28.5, 1997, 59-64. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)
  11. Kupperschmidt, B., R. (2002). "Unlicensed assistive personnel retention and realistic job previews". Nursing Economics, 20, 279-283. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)