Tedretähed

Allikas: Vikipeedia
Tedretähtedega poiss

Tedretähed ehk tedretähnid ehk tedretäpid ehk päikesetäpid on pigmendilaigud – väikesed hele- kuni tumepruuni värvi täpid või ebamäärase kujuga laigud – inimese nahal, peamiselt näol. Neid esineb sagedamini päriliku eelsoodumusena heleda nahaga inimestel (nt blondidel, punapeadel ja juutidel).

Esinemine ja tekke põhjused[muuda | muuda lähteteksti]

Tähnid on tavaliselt alla 3 mm läbimõõduga ega kujuta endast ohtu inimese tervisele. Tumedam värvus tuleneb nahapigmendi melaniini suurenenud sisaldusest rakkudes. Pigment asub nahas suhteliselt pindmiselt – marrasknaha ehk epidermise põhjakihis ning tervel inimesel pole melaniini tootvate rakkude arv suurenenud.

Mõnel inimesel kaovad tedretähnid talveks, kuid naasevad kevadel, kui päike paistab taas intensiivsemalt ja nahk puutub kokku päikesekiirgusega. Naha kaitsmine intensiivse ultraviolettkiirguse eest aitab lisaks nahahaiguste riski vähendamisele hoida mingil määral kontrolli all tedretähnide ulatuslikku teket ja nende värvuse intensiivsust (neil, kellel on soodumus tedretähnide tekkeks).

Muid tedretähesarnaseid moodustisi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Lentiigod (läätslaigud) – väikesed, teravalt piirdunud hele- kuni tumepruunid, lamedad või mõnikord nahast veidi kõrgemad laigukesed. Erinevalt pigmentneevustest ei moodusta pigmendirakud pesasid.
    • Lihtsad lentiigod
    • Solaarlentiigod (sh solaariumilentiigod)

Tedretähed kui kosmeetiline probleem[muuda | muuda lähteteksti]

Tervel inimesel on tedretähed eelkõige kosmeetiline probleem, mistõttu ravi ei ole vajalik. Kuid kui soovitakse siiski teraapiliselt tedretähne vähendada, saab seda kõige tõhusamalt teha kosmeetikasalongides paikse ravina hüdrokinooni abil, sageli kombineeritult antioksüdantide ja muude preparaatidega.

Paiksest ravist kiiremaid tulemusi võib saavutada aga mitut liiki protseduuridega (nt keemilise koorimise, mikrodermabarsiooni, krüoteraapia, valguslaserite või impulseeritud valgussüsteemiga (IPL)).

Tedretähtedega seotud patoloogiad[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki tavaliselt on tedretähed tervisele ohutud, võib tedretähed leida ka RHK-10-sse kantud diagnooside seast (kood L81.2).

Ebausk[muuda | muuda lähteteksti]

Keskajal peeti tedretähne nõidade tunnuseks.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]