Tarass Bulba

Allikas: Vikipeedia

"Tarass Bulba" (vene keeles "Тарас Бульба") on Nikolai Gogoli romantistlik ajalooline jutustus, mis kuulub Mirgorodi tsüklisse. Jutustus ilmus esimest korda 1835. aastal, põhjalikult ümber töötatud teise trükina 1842. aastal. Kirjandusteadlased on avaldanud arvamust, et algversioon oli pigem ukrainasõbralik, teine seevastu tugevalt russofiilne. Teos on kirjutatud vene keeles, esimene ukrainakeelne tõlge ilmus 1850. aastal.

Raamat jutustab vanast Zaporožje kasakast Tarass Bulbast ning tema kahest pojast Andreist ja Ostapist. Tarassi pojad õpivad Kiievis akadeemias ja naasevad koju. Kolm meest asuvad eepilisele teekonnale Zaporožje Setši Ukrainas, kus ühinevad teiste kasakatega ja lähevad sõtta Poola vastu.

Kaudsete tõendite kohaselt toimuvad "Tarass Bulba" sündmused 17. sajandi esimeses pooles. Ehkki autori sõnul sündis Tarass Bulba 15. sajandil, kõneleb 17. sajandi kasuks tema tubakalembus: eurooplased avastasid tubaka 15. sajandi lõpus (tänu Kolumbusele) ja laialt levis suitsetamine alles 17. sajandiks. Samuti sooritasid poolakad sõjaretki Venemaale 17. sajandil, nn segaduste ajal.

Tarass Bulba prototüübiks oli ukrainavene kasakasoost pärit maadeuurija Nikolai Mikluhho-Maklai esivanem Ohrim Makuhha, kasakaataman ja Bogdan Hmelnitski asemik. Makuhha sündis Starodubis 17. sajandi algul. Tal oli kolm poega: Nazar, Homa (Foma) ja Omelka (Jemeljan). Nazar (Gogoli Andrei prototüüp) reetis kasakad ja läks üle RzeczPospolita vägedesse armastusest poola panitari vastu. Homa (Ostapi prototüüp) hukkus, püüdes viia Nazari isa juurde. Jemeljani järeltulijate seas olid Nikolai Mikluhho-Maklai ja tolle isa Grigori Mikluhha, kes õppis koos Nikolai Gogoliga ja jutustas tollele suguvõsa pärimustest.

Jutustus on realistlik, tegelased ei ole Gogoli hilisematele teostele omaselt liialdatud ega grotesksed, ehkki mõne uurija hinnangul on kasakate iseloomustused veidi liialdatud. Teost võib tõlgendada kirjanduses levinud romantilise rahvusluse kontekstis, mis arenes ajaloolise rahvuskultuuri ja romantiliste ideaalide toel.

Eesti keeles ilmus "Tarass Bulba" 1880. aastal Jakob Kõrve tõlkes (2., parandatud trükk 1912) ning 1955. aastal Johan Tamme tõlkes.

Jutustuse järgi on tehtud terve rida samanimelisi filme: 1909 Vene tummfilm (režissöör Aleksandr Drankov), 1924 Saksa tummfilm (Vladimir Striževski ja Josef Jermoljev), 1936 Prantsuse film (Aleksis Granovski), 1938 Briti film "Tarasss Bulba mässuline poeg" ("The Rebel Son", Adrian Brunel), 1962 USA film (J. Lee Thompson), 1963 Itaalia film ("Taras Bulba, il cosacco", Ferdinando Baldi), 2009 Ukraina telefilm "Jutustus Tarass Bulbast" ("Дума про Тараса Бульбу", Petro Pintšuk ja Jevhen Berezniak) ning 2009 Vene-Ukraina-Poola ühisfilm (Vladimir Bortko). Viimane keelustati 2014. aastal Ukrainas kui Ukraina-vaenulik propaganda.