Tapio Rautavaara

Allikas: Vikipeedia
Tapio Rautavaara (1937)
Tapio Rautavaara (1952)

Kaj Tapio Rautavaara (ka Tapsa Rautavaara; 8. märts 1915 Nokia25. september 1979 Helsingi) oli soome sportlane, laulja ja näitleja.

Tapio Rautavaara oli mitmekülgne sportlane, kes võitis odaviskes kuldmedali 1948. aasta Londoni olümpiamängudel ja pronksmedali 1946. aasta Euroopa meistrivõistlustel Oslos. Lisaks tuli ta 1958. aastal vibulaskmises võistkondlikuks maailmameistriks.

Tapsa Rautavaara oli üks soomlaste armastatumaid lauljaid. Tema hiilgeaeg oli 1950. ja 1960. aastatel, kuid ta jätkas esinemist kuni oma elu lõpuni. Osa lauludest kirjutas ta ise, kuid tegi muu hulgas tuntuks paljud Toivo Kärki laulud, sealhulgas Reino Helismaa tekstidele loodud laulud. Tema tuntumate laulude hulgas on näiteks "Isoisän olkihattu" ja "Päivänsäde ja menninkäinen".

Tapio Rautavaara osales ka rohkem kui 20 filmis. Pärast seda, kui Johnny Weissmüller näitlemisest loobus, oli Rautavaata üks kandidaate Tarzani rolli.

24. septembril 1979 Tapio Rautavaara libises ja kukkus Tikkurila ujulas Vantaas lüües pea vastu põrandat. Ta viidi lähedasse tervisekeskusesse, kus tema vigastusi ei võetud tõsiselt, sest arvati, et ta on purjus. Tema pea seoti kinni ja ta saadeti koju. Ta suri järgnenud ööl ajuverejooksu tõttu oma kodus Helsingis Oulunkyläs. Ta on maetud Malmi surnuaeda.

Kõigi aegade suurima soomlase hääletusel 2004. aastal sai Tapio Rautavaara 35. koha.