AS Tallinna Karastusjoogid

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tallinna Limonaaditehas)

AS Tallinna Karastusjoogid oli Eesti ettevõte, mis asutati 1991. aastal Tallinna Karastusjookide Katsetehase põhjal. Ettevõtte tütarettevõtted olid AS Viru Joogid ja AS Valtu Vein ning ettevõte haldas kahte hulgimüügikeskust.

Ettevõte luges enda järjepideva tegevuse alguseks 1896. aastat, mil Viktor Auster alustas Tallinnas puuviljalimonaade tootmist. 1924. aastast oli ettevõtte nimi Tallinna Karastusjookide Osaühisus ning 1928. aastal kasutati esimest korda ka Talko nime. Ettevõte natsionaliseeriti 1940. aastal ning peagi liideti sellega süsihappetehas Tasüt, Vellamo ja Karastusjookide töökoda Tervis.

Aastatel 1944–1951 kasutati nime Karastusjookide ja Süsihappetehas "Talko"[1]. 1951. aastal nimetati ettevõte Tallinna Limonaaditehaseks ja 1970. aastatel sai ettevõttest nimemuutusega Tallinna Karastusjookide Katsetehas.[2] Tallinna limonaaditehases valmistati 19 karastusjooki, tehases oli kaks villimisaparaati, kaks gaseerimisseadet, üks korkimismasin ja kaks pudelipesumasinat. 1958. aastal toimusid aga tehnoloogias suured muudatused ja kopatamine kadus ära, sest hangiti masinad, mis doseerisid pudelitesse õige koguse kupaaži. 1966. aastal võeti Tallinna Limonaaditehases kasutusele uus automaatvillimisliin ja 1970. aastatel uudse kujuga kolmandikliitrised pudelid. 1978. aastal pandi tööle Pepsi-Cola tootmise tsehh.

Pepsi-Cola ja Vana Tallinna pudelid Neitsitorni 1980. aastate kohviku ekspositsioonis

2015. aastal pani AS Haljas (senine omanik ja hulgimüügiettevõte) AS-i Tallinna Karastusjoogid müüki, ning ettevõtte juhatuse esimees Vello Tafenau rääkis välisinvestoritest, kuid ei maininud nende nimesid ega päritolu.[3] Samal aastal lõppes Tallinna Karastusjookide sortimendis olnud jookide müük ja tarne Eestis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinna Karastusjookide Katsetehas, TLA.R-130
  2. AS Tallinna Karastusjoogid ajaloost (veebiarhiivi koopia, vaadatud 25. juuli 2019)
  3. Erik Gamzejev (20. märts 2015). "Jõhvi joogitehas võib taas tööle hakata". Põhjarannik. Originaali arhiivikoopia seisuga 28. juuli 2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]