Tallinna Üleskutse

Allikas: Vikipeedia

Tallinna Üleskutse (Tallinn Call for Action 2017) on dokument, milles rõhutatakse teaduse ja innovatsiooni olulisust Euroopa riikide arengule ja konkurentsivõimele ning kutsutakse riike üles kiires korras kindlustama teadus- ja innovatsioonisüsteemi piisav rahastamine[1].

Tallinna Üleskutse valmis Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal 2017. aastal. Selle andis Eesti Vabariigi peaminister Jüri Ratas 12. oktoobril 2017 Tallinnas peetud rahvusvahelisel tippkonverentsil „Euroopa tippteaduse mõju ja väärtus ühiskonnale“ sümboolselt üle teadussüsteemi eri sektorite esindajatele (poliitikutele, teadlastele, rahastajatele, ajakirjanikele).

Eesti on sarnaselt teiste Euroopa riikidega seadnud strateegiliseks eesmärgiks teadus- ja arendustegevuse (TA) kulutuste kasvatamise. Nii peaksid Eesti TA kulutused jõudma 2020. aastaks 3%-ni SKP-st[2]. Enamik Euroopa riike on hädas endale seatud TA rahastuseesmärkide täitmisega.

Et kindlustada Euroopa elanike heaolu ka tulevikus ning hakkama saada uute ja ootamatute globaalsete probleemidega, kutsutakse Tallinna Üleskutses kõiki teaduse- ja innovatsioonisüsteemis osalejaid ühiselt tegutsema selle nimel, et suurendada teaduse ja innovatsiooni rahastamist, nende investeeringute mõju ning tõsta teaduse ja ühiskonna ning teadussüsteemi esindajate vastastikust usaldust.

Dokumendis kutsutakse üles seitsmele tegevusele:

  • Käsitlema teadust ja innovatsiooni riikide ja Euroopa Liidu poliitiliste eesmärkide seas prioriteetse valdkonnana
  • Arvestama teaduse sotsiaal-majandusliku mõju ja väärtuse mitmetahulisusega
  • Looma teaduse- ja innovatsioonitegevuse parimaks korraldamiseks asjakohased poliitikad ja raamtingimused
  • Laiendama ja parandama teadusharidust
  • Tugevdama teaduse rolli poliitikakujundamisel
  • Parandama teaduskommunikatsiooni
  • Haarama inimesi tulevikuloomesse, teaduse korraldamisse, nt teaduse ees seisvate ülesannete määratlemisse.

Tallinna Üleskutse üleandmisel lausus peaminister: „Investeerimine teadusesse ja innovatsiooni pole kindlasti mitte luksus, vaid konkurentsivõime tagamiseks möödapääsematu eeltingimus. Tarkus, loovus ja tegutsemisvalmidus on Euroopa tugevuse ja jõukuse peamised allikad. Kui avaliku sektori kulutused teadusele ja innovatsioonile stagneeruvad või neid kärbitakse, siis ei suuda Euroopa uute säravate ideede loojana ja uute teadmiste rakendajana maailmas esirinnas olla.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tallinn Call for Action 2017. Seize the opportunity now: research and innovation matter for the future of Europe. Statement of the Estonian Presidency of the Council of the EU" (PDF). Originaali arhiivikoopia seisuga 29. juuni 2019. Vaadatud 22. jaanuaril 2019.
  2. "Eesti teadus-ja arendustegevuse ja innovatsiooni strateegia 2014-2020. „Teadmistepõhine Eesti"" (PDF). Originaali arhiivikoopia seisuga 3. august 2019. Vaadatud 22. jaanuaril 2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]