Arutelu:Värvuste loend A–Y

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Värvuste loend)

Loendis peaksid olema ka lingid. Andres 12. november 2007, kell 18:35 (UTC)

Ma mõtlesingi alguses loendit linkidega aga kuna mul on alles pooleli 5 värvide kohta käivat artiklit siis loobusin sellest mõttest üsna pea kuna värvusteni ma vaevalt kunagi jõuan. Kui nende kohta keegi ka artikleid kirjutama hakkab, saab ka lingid luua, praegu ei näe ma tungivat vajadust ei artiklite ega linkide järgi.

Üks küsimus:
Millist artiklit meil vaja on: Kas lilla või violetne? Kas on mingit vahet? Purpur on vist midagi punakamat ja seega ei ole kasutatav sünonüümina varemmainitutele?
Ma ei ole kunagi mingisugust värvusõpetust saanud :) Ei tea ise nagu sääraseid asju.
iffcool 12. november 2007, kell 20:07 (UTC)
Mina olen kuulnud, et üks on sinisem, teine punasem. ma ei mäleta, kumbapidi see oli. avjoska 4. jaanuar 2008, kell 23:43 (UTC)

Kust värvuste nimed on võetud? --Metsavend 16. november 2007, kell 15:47 (UTC)

Värvuste nimed tuleb igatahes õigesti kirjutada ning ka linkida. Andres 16. november 2007, kell 15:59 (UTC)

Värvuste nimed (ja kõik muud andmed) on võetud inglise Vikipeedia samasisulisest artiklist ja tõlgitud. Hetkel jõudsin seda teha ainult A tähe piires (välja arvatud Alice blue, Amaranth, Asparagus, Aquamarine – neid ei osanud tõlkida või ei olnud päris kindel kuidas eesti keeles õige vaste olla võiks) kuna ainuüksi selle väljamõtlemine, kuidas vajalik tabel välja nägema peaks võttis jupp aega (inglise vikis on kõik lahendatud mallidega ja sealt ei ole seega võimalik midagi kopeerida; püüdsin samade mallidega ei saanud rahuldavat tulemust). Muidugi tuleb loend mittetäielik (loendi ülaossa lisandub ka vastav märge).
Linkimisest nõnda palju, et kui seda tõesti nii tähtsaks peate, võin ma ju midagi valmis kirjutada (nõnda kaua kui kõik lingid on punased neil linkidel mõtet ei ole). Inglise vikis on sarnaseid artikleid (loe: sisutuid artikleid) küll: näide 1, näide 2, näide 3 jne.
Ma ei saanud vastust oma lilla, violett küsimusele. Kui aga vastamiseks kellegi tuju tekib lisaksin küsimusi juurde:
Kuidas (ja kas üldse) peaks tõlkima Hex triplet?
Kas HSL värvimudel on sobiv? (või peaks olema HSB värvimudel, HSL (värvimudel), HSL (värvimudel) vms.)
Kas Kategooria:Värvid vajab alamkategooriat Värvused?
Ja üleüldse ei sa ma hästi aru värvi ja värvuse vahest.
iffcool 17. november 2007, kell 17:35 (UTC)
Värvuste ja värvi ja muude küsimuste kohta soovitan lugeda Virve Sarapiku artiklit http://www.folklore.ee/rl/pubte/ee/sator/sator1/varv.html. Aquamarine on eesti keeles akvamariin (ka akvamariinsinine). --Ken 17. november 2007, kell 19:22 (UTC)

Minu meelest ei saa näiteks "alisariin" ja "sinep" olla värvuste nimetused. Andres 3. jaanuar 2008, kell 17:27 (UTC)

Õige on "kinaverpunane". Andres 4. jaanuar 2008, kell 23:41 (UTC)

Kiirel vaatlusel ei leidnud khakit. kuna ei tea, kas see ongi khaki või on ta midagi muud. ÕSi järgi on khaki riidesort? ometi peaks ka värvitooni nimetus sellise tüviga olema? avjoska 4. jaanuar 2008, kell 23:47 (UTC)
Khakist nõnda palju, et paljud värvused on veel puudu.
Seda kas alisariin, sinep, oliiv, merevaik jne. värvuste nimedena ikka sobivad on, ma päris kindlalt ei tea. Üks asi on kuidas neid kuskil kasutatakse aga tihti on hoopis teine see, kuidas on õige. Eesti keeles ei ole värvuste nimedega vist eriti tegeletudki ja vajadusel on inglise keelsest otse tõlgitud. Aga kas säärane tõlge kõige õigem on?
Samuti on minu arvates inglise keeles värvuste nimetusi rohkem kui eesti keeles. Näiteks sinakasrohelist võib minu arvates tõlkida kui teal, sea green ja bluish-green aga tegelikult on kõik need eri värvitoonid.
iffcool 6. jaanuar 2008, kell 21:45 (UTC)
Võib ju olla, et eesti keeles nimetusi ei jätku, aga värvus (ja ka värv) on näiteks alisariinpunane, mitte alisariin; sinepikollane, mitte sinep. Andres 6. jaanuar 2008, kell 21:55 (UTC)
Minu teadmised eri värvustest on kahjuks piiratud ja seetõttu esineb (vähemalt esialgu) ka mõningaid vigu. Püüdsin praegu mõned neist kõrvaldada. iffcool 6. jaanuar 2008, kell 22:15 (UTC)

Võin Vikit värvustega seoses täiendada, kuivõrd arusaam värvidest ja nende sobivusest olla väidetavalt mul kunstivallas tugevamaid külgi. Mitte et ma tahaks enese saba väga kergitada, aga olen pidanud sel teemal ka mitmeid loenguid. Andke, auväärt administraatorid, mulle teada, kui arvate, et mul tasuks sellesse teemasse siin süveneda.--Nerva 8. veebruar 2008, kell 21:13 (UTC)

Vaatasin seda tabelit veel ja ... kurjaks ajab. :) Oleks mul vabad käed, looksin kogu selle värvide asja siin nullist. Ma ei tea, kust see tabel on pärit, aga ei vasta ühelegi värvuste alusmaterjalile, mida mina tean. Hex, RGB ja HSL on muidugi toredad täiendid, aga... kellele? Hex'i vajavad kodulehtede kujundajad CSS2 stiile kirjutades. RGB on monitori tehniline, mida inimese aju poolt väga raske hoomata. HSL on neist ainus, mis inimmõistusele arusaadavam. Nimistust puudu veel CMYK, mis trükitehniliselt oluline ja ka suhteliselt mõistuspärane kodeering. Nimed ei paista aga sugugi levinud eestikeelsed värvinimetused! Kellele see artikkel võiks olla suunatud?--Nerva 8. veebruar 2008, kell 21:23 (UTC)
Praegune seis ei ole kindlasti rahuldav. Kui soovid teha uue tabeli, võid selle valmis teha oma kasutajalehe alamlehel ja siis asendada praeguse lehe. Võid praeguse tabeli aluseks võtta või täiesti uue teha. Uus poolik lahendus ei ole soovitatav. --Metsavend 8. veebruar 2008, kell 22:04 (UTC)
Võid omatahtsi ümber teha, aga arvesta seda, et ka see info, mida vähesed vajavad, tuleb kuskile paigutada. Hoomatavamad võiksid olla kesksemas kohas. Värvinimetustes on siin vead, mida oled teretulnud parandama. Andres 8. veebruar 2008, kell 22:10 (UTC)

See tabel pärineb inglise Vikist (kuna värvuste nimed on sealt ületuues tõlgitud, esineb ka vigasid). Muide Hex kood on midagi, mida ma pidevalt kasutan ja seega on vähemalt minu jaoks tegu väga kasuliku tabeliosaga. Tabel on muidugi veel väga poolik aga oled teretulnud seda täiendama. iffcool 8. veebruar 2008, kell 22:20 (UTC)


Üks oranži toon on asendatud teisega, aga mõte on värvitoonide loetlemises. Varem oli siin see toon, millest on kirjutatud artiklis en:Tangerine (color). Andres 9. veebruar 2008, kell 08:11 (UTC)

Vaata ka en:Template:Shades_of_orange. Andres 9. veebruar 2008, kell 08:13 (UTC)

Ma nüüd praegu rohkem seda kohta ei puutu siin ja tegelen värvitabeliga välistes editorides ja niipea kui on midagi näidata, siis kilkan.--Nerva 9. veebruar 2008, kell 08:27 (UTC)
See värvus, mis siit ennist kustutati, on mandariinioranž ehk mandariinivärvi. Andres 9. veebruar 2008, kell 08:43 (UTC)

Rohekassinine ja tsüaan on siin identsed?! Kk 19. aprill 2009, kell 18:52 (UTC)

Põldmari oranž? 2001:7D0:87CA:9180:7CF2:F37F:B0AD:84B4 5. veebruar 2018, kell 12:19 (EET)[vasta]


Lisada madarapunane. Andres (arutelu) 13. detsember 2018, kell 20:14 (EET)[vasta]


Minu meelest aprikoos ja põldmari ei saa olla värvuste nimetused.

Kas ei võiks kõik olla tähestiku järjekorras? Andres (arutelu) 30. detsember 2018, kell 19:14 (EET)[vasta]

Tere!

Tõstsin ebatäieliku HTML värvuste loendi artiklisse Veebivärvid, tegelikult isegi asendasin selle oma tehtud tabeliga (malli järgi), sest veebivärve pole mõtet tõlkida eesti keelde, kui progejad neid nagunii inglise keeles kasutavad. Samuti tundus kahtlane tähestiku alusel järjestada, kui nad on ise juurutatud värviperekondadena. Artiklist 'Veebivärvid' saab ka teada, miks HTML värvidel on nii imelikud nimed.

Praeguse 'Värvuste loendi' liigutaksin pealkirja 'Värvuste loend põhivärvinimede' järgi alla, sest see on nii kenasti struktureeritud. Ehk 'Värvuste loend A-Y' jääb siis veel oma aega ootama?

Muudan ära ka värvinimed nagu 'mango', 'denim' jne, sest need on kas tsitaatsõnad või rumalad toortõlked, eesti keelele on iseloomulik -värvi, -karva või mõni põhivärvinimetus otsa lisada. Ehk siis mangokollane, teksasinine, virsikukarva. Ja veel, neile eestikeelsetele värvinimedele pole vast mõtet lisada RGB- või HEX koodi, sest need nimetused ise pole standardsed nagu HTML või mõne standardiseeritud värvisüsteemi kodeeritud värv - vahest peaks seda värvust hoopis kirjeldama ja lisama paar näidet elust enesest või sellise varjundite ploki nagu põhivärvidel (?). Isegi värvipigmendid maalivärvides võivad sideainest ja tehnikast sõltuvalt anda päris suure variatiivsuse, ehkki tegemist on ühe ja sama keemilise ainega. Evlper (arutelu) 30. detsember 2018, kell 19:43 (EET)[vasta]

Ma arvan, et lihtsalt värvuste loend võiks olla tähestiku järjekorras või siis võiks see olla kahtemoodi järjestatud nagu mägede loend ning rahvaste ja hõimude loend. Andres (arutelu) 30. detsember 2018, kell 23:48 (EET)[vasta]
Kas põhivärvinimede juures peaksid värvitoonid olema tähestikuliselt järjestatud või ei ole see tähtis?
Arvan, et võib jääda nii.
Võib-olla oleks hea, kui iga tooni juures oleks näidis. Andres (arutelu) 31. detsember 2018, kell 00:01 (EET)[vasta]
Ma ei oska värviklotsi teha. HTML värvide jaoks kasutasin inglisekeelsest vikipeediast laenatud malli ja muutsin seal karakteristikuid. Värvitabeli jaoks on see väga hea formaat. Äkki lahendada galeriina? Seda oskaksin. Aga see võtab palju ruumi.Evlper (arutelu) 31. detsember 2018, kell 13:50 (EET)[vasta]

Kasutasin malli Mall:Värviruut, aga sellel on üks puudus. Ruutu ümbritseva musta äärejoone ja taustavalge kontrast on nii domineeriv, et hakkab segama värvi tajumist. Parem oleks ilma ümbrisjooneta ja värvinäidis võiks ka suurem olla. Just sel põhjusel hakkasin leheküljel Värvuste loend põhivärvinimede järgi kasutama tabelit:

abc beebiroosa

Kas seda ei annaks kuidagi malliks ümber kujundada? Evlper (arutelu) 5. jaanuar 2019, kell 15:15 (EET)[vasta]

Teisaldamine[muuda lähteteksti]

"A–Y" ei ole pealkirja vaja. Adeliine 23. detsember 2020, kell 21:20 (EET)[vasta]