Arutelu:Antifa

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Peale natsi-skinnide on fašistlike vaadetega veel ka näiteks Margus Lepa juhtivad Nõmmme Raadio

See on hinnang. Andres 1. jaanuar 2006, kell 21.43 (UTC)

Jajah, tuleb ka tasandada. --Lulu 1. jaanuar 2006, kell 21.49 (UTC)

Üks siia lisatud välislink ei puutunud üldse siia, samuti pidasin vajalikuks rõhutada seda, et antifad ei ole kommunistid ega paranoilised kurjategijad, see kui korrektselt ma seda tegin ei ole minu otsutada. Redigeerimisel paluks mõtte samaks jätta.

Kuigi paljud arvavad, et "antifa"-de eesmärk on oma riiki vihata, pole see tõsi.

See sõnastus tundub mulle imelik. Kuidas saab vihkamine olla millegi või kellegi eesmärk?

Antifa liikumine pole ka seotud Eesti Antifašistliku Komiteega.

See märkus peaks õigupoolest olema tagapool, sest see puudutab Eestit.
Kui palju pooldajaid või liikmeid sellel liikumisel Eestis on? Kas mõnda saab ka nimepidi nimetada?

Andres 9. jaanuar 2006, kell 15.29 (UTC)


Välja võetud:

Antifad keelduvad austamast esivanemaid, kes sõdisid Eesti vabaduse eest.

Andres 11. jaanuar 2007, kell 19:07 (UTC)

Viimasele lausele oli see lisatud:

peale (nõukogude) vene patriotismi.

Andres 5. veebruar 2007, kell 14:01 (UTC)


Siinne jutt ei lähe vähimalgi määral tegelikkusega kokku, siiani olen "antifa" nimega lehvitamas näinud ultranatsionalistlikke, rahvuslikku vägivalda õhutavaid vene fashiste.

Aga ega kusagil pole ju öeldud, et valetada ei tohi. 80.235.39.28 26. veebruar 2007, kell 20:52 (UTC)

Miks valetada? Mine siis natuke Lääne poole, kas või Saksamaale, ja leiad väga ulatusliku Antifa liikumise. Mis ei tähenda muidugi seda, et tegu poleks vasakäärmuslastega, aga kindlasti mitte fašistide, natsionalistide ega kaugelt mitte venelastega :)
Ja Eesti kohta on ju öeldud, et meie Antifa liikumine pole veel eriti arenenud. Seda enam, et eesti antifašistid ei ole traditsiooniliselt siiani Antifa sildi all meelt avaldamas käinud. Avalõikudes on ka selge märge erinevusele nendest vene natsionalistlikest antifašistidest esitatud.
Aga muidugi saaks ja tuleks artiklit tugevalt tõhustada ja täiendada. -- Toomas 26. veebruar 2007, kell 21:14 (UTC)

Shitflowers[muuda lähteteksti]

Ma ei tea, kes see tark oli, kes ansambli Shitflowers parem äärmuslikuks bändiks nimetas aga sellise hinnagu andmisega pani ta igatahes täiesti võssa. Ansambel Shitflowers on antifaśistliku sõnumit levitav kollektiiv, kelle muusikas puudvad rassismile, homofoobiale ja faśismile õhutavad loosungid. Küll on aga lugusi mis otseselt faśismi vastu suunatud.

Artiklis oli väidetud ainult seda, et Antifa arvates on ansambli liikmete seas paremäärmuslasi, kellele nemad vastanduvad. Kas see tõsi on, seda ei oska ütelda. Kogu info selles artiklis nõuab kontrollimist. Andres 4. märts 2007, kell 13:19 (UTC)

Neutraalsusest[muuda lähteteksti]

Väga õige, et artikli neutraalsus vaidlustatud on. Antud hetkel on see kõik muud, kui neutraalne. Hetke seisuga on see väikese grupi isiklik arvamus, kuigi Wikipedia on just võimalikult laiale hulgale kasutajatele, et luua objektiivne ja seega informatiivne leht. Pole head ilma halvata ja halba ilma heata.

Erapooletu artikli saamiseks oleks tarvis, et erineva hoiakuga inimesed, kes asja tunnevad, selle artikli kallal töötaksid. Andres 8. juuni 2007, kell 10:27 (UTC)


23. märts 2007, kell 11:55 62.65.237.101 (arutelu) (→Antifa liikumine Eestis) versioon tundub hetkel kõige neutraalsem.


Redigeeritud vahepealseks, ehk natukenegi neutraalsemaks. Siiski on vaja selle artikli kallal veel tublisti töödata, et see oleks informatiivne ja objektiivne.

Varasem redaktsioon:

Eesti Antifa liikumise eestvedajateks on peamiselt punkarid (nii nooremad kui vanemad {näiteks siinkirjutaja, endine J. M. K. E. liige}; et ümber lükata väärarusaamu, siis punkiga ei ole seotud natsi-punk, mida Eestis esindab Kojamees ja veel paar isikut). Peamisteks vaenlasteks on neonatslike vaadetega noored, näiteks natsi-skinheadid ja natsionaalsotsialistliku black metal'i austajad. Eesti Antifa liikumine peab neonatslikuks ka näiteks Margus Lepa juhitavat Nõmme Raadiot, erakondi Eestimaalaste Radikaalset Erakonda ja Eesti Iseseisvusparteid, organisatsiooni Eesti Patriootlik Organisatsioon (E.P.O). Neonatse, kellele Antifa vastandub, leiduvat ka erakonnas Isamaaliit, MTÜ Jalgpallihaiglas ning ansamblites Kulo, Loits ja P. W. A. (Preserve White Aryans) jt.

Andres 6. juuli 2007, kell 10:32 (UTC)

Neutraalsust tuleb muidugi taotleda, aga viimatine neofašismi prarandamine rahvusluseks moonutab mõtet. Jutt ei ole sellest, kes on neofašistid, vaid sellest, keda Antifa neofašisrideks peab. Andres 6. juuli 2007, kell 10:35 (UTC)


Tõsi ta on. Probleem on pigem selles, et paljud inimesed pole endale selgeks teinud fašismi mõistet ja lihtsalt tembeldavad valimatult erineva parempoolse maailmavaatega inimesi fašistideks.– Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 82.131.25.250 (arutelukaastöö).

Tegemist on tulise alaga mida erinevad huvigrupid suuresti erinevalt tõlgendavad, ja neutraalsust siin ei olegi ilmselt võimalik saavutada. Vikipeedia artikkel on muidugi lühike, sest meil ei ole antifa veel teemaks. Wikipedia oma on massiiivne, aga sellegi neutraalsus on kahtluse all (kuigi telje teises suunas, sest seal on toimetajate jäme ots vasakpoolsete käes).– Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas 62.65.222.240 (arutelukaastöö).

Kas ei ole nii, et Antifa on üldse vastu rahvuslusele? Andres 8. november 2007, kell 11:20 (UTC)

Isamaaliitu erakonnana enam ei ole. Andres 8. november 2007, kell 11:20 (UTC)


Tõstan ära lõigu, mis käib antifašismi, mitte Antifa kohta. Antifa ei jagune liberaalseks ja militaarseks.--62.65.227.42 20. veebruar 2008, kell 10:40 (UTC)


"spontaanne antifašistlik liikumine" Kas on ikka igal maal nii väga spontaanne? Velirand (arutelu) 2. veebruar 2018, kell 16:22 (EET)[vasta]

Võtsin välja. Tänapäeval pole tänavarahutusedki enam tingimata spontaansed. 2001:7D0:87CA:9180:2439:BE32:6950:CE9D 2. veebruar 2018, kell 20:05 (EET)[vasta]

Artiklisse lisati mittetöötava lingiga viide (Burschenschaftliche Blätter, Ausgabe 2/2010. Schwerpunktthema: Extremismus von links: Antifaschismus). Ilmselt pole lisaja seda allikat ise siis lugenud, aga kust see siis kopeeritud on? Ja kust pärineb info, et fotol kujutatud demonstratsiooni nimi oli "Maha Saksamaa!"? Ma saan aru, et see väljend on osa ühest loosungist, aga kas ka terve meeleavalduse nimi? --Minnekon (arutelu) 4. veebruar 2020, kell 09:04 (EET)[vasta]

Mis puutub fotosse, siis see on saksa wikist, all kirjas: Demonstration „Nieder mit Deutschland“ in Frankfurt am Main 2006. Lingiga on keerulisem. Olen kunagi lugenud küll. Aga tõesti, enam ei leia netist. Kuivõrd soovi korral saab nagunii sama autori muid kirjutisi kasutada, siis võib kustutada ka.--Zeitgeistkritiker (arutelu) 5. veebruar 2020, kell 01:32 (EET)[vasta]
Foto Commonsi lehel toodud allikas ütleb, et esmajoones oli see antisemitismi vastane ja seejärel Saksamaa vastane. Me peaks pigem seda järgima või siis fotol oleva loosungi teksti tsiteerima. Ehk sa mäletad, kas Claus Wolfschlagi hinnang põhineb mingil psühholoogilisel uuringul, argumentatsioonil või on see lihtsalt möödaminnes esitatud väide? Ainult tema refereerimine teeb artikli hetkel ilmselt mitteneutraalseks. --Minnekon (arutelu) 5. veebruar 2020, kell 18:04 (EET)[vasta]
Claus Wolfschlagi hinnang põhineb tema enda kui teatavaid vasakäärmuslikke liikumisi põhjalikult uurinud autori analüüsil. Iseenesest on ta hea autor antifa küsimustes, mitte kehvem kui Kasekamp Eesti paremäärmusluse vallas.
Nüüd, mis puudutab fotot, siis mina ei näe praegusel kujul mingit probleemi. Ega ei ole ju meie ülesanne rahvapedagoogikat teha ja igal sammul vasakäärmuslaste kõige napakamatele loosungitele, tegudele jne õigustusi otsida. Võib ju tõlkida terve plakati saksa keelest: "Maha Saksamaa! Solidaarsus Iisraeliga! Kommunismi eest!" Kuidagi pikk vast siiski ja pigem läheks juba siis täiendavat selgitust vaja, sest "Maha Saksamaa!" on asi, millega enam-vähem iga antifa löömamees nõus on, Iisraeli pooldamine on hoopis polariseerivam küsimus nende seltsimeeste jaoks.
PS. Kui tugined ainult Commonsile, võis sul ehk mõni asi kahe silma vahele jääda. Demonstratsiooni moto oli "Solidarität mit Israel! Deutschland das Existenzrecht entziehen." - ehk siis ikka 2 asja. ("Solidaarsus Iisraeliga! Saksamaalt eksisteerimisõigus ära võtta!") http://de.indymedia.org/2006/06/150265.shtmlZeitgeistkritiker (arutelu) 5. veebruar 2020, kell 19:29 (EET)[vasta]
See, kas "iga antifa löömamees" selle sõnumiga nõustub, on eraldi teema. Foto allkiri annab hetkel siiski tõendamata infot, et fotol oleva demonstratsiooni nimi oli "Maha Saksamaa!" See väide tuleb millegi tõendatuga asendada.--Minnekon (arutelu) 6. veebruar 2020, kell 15:18 (EET)[vasta]
Commonsis oli jah mitu asja esile toodud, aga esmajoones oli teemaks antisemitism (niipalju kui ma Google tõlke abil aru sain).--Minnekon (arutelu) 6. veebruar 2020, kell 15:22 (EET)[vasta]
Claus Wolfschlagist. Kui võtta ette kõik autorid, keda võib Vikipeedia mõttes usaldusväärseteks pidada ja kes on Antifast kirjutanud, kas Wolfschlagi hinnang ühtib domineeriva seisukohaga või esindab ta harvaesinevat / teistega vastuolus olevat arusaama? --Minnekon (arutelu) 6. veebruar 2020, kell 15:26 (EET)[vasta]