Tõeline teras

Allikas: Vikipeedia
Tõeline teras
Real Steel
Režissöör Shawn Levy
Stsenarist John Gatins
Operaator Mauro Fiore
Helilooja Danny Elfman
Peaosades Hugh Jackman
Dakota Goyo
Evangeline Lilly
Filmistuudio DreamWorks
Reliance Entertainment
21 Laps Entertainment
Aasta 2011
Esilinastus 7. oktoober 2011
Kestus 127 minutit
Riik USA
Keel inglise
Ametlik veebileht
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Tõeline teras" (inglise keeles "Real Steel") on 2011. aastal esilinastunud Ameerika Ühendriikide ulmefilm. Linateos põhineb Richard Mathesoni novellil "Steel" (1956).

Filmi lavastas Shawn Levy. Peaosi mängivad Hugh Jackman, Dakota Goyo ja Evangeline Lilly. Film valmis ettevõttes DreamWorks Pictures.

Filmi tegevus toimub tulevikus, kui traditsiooniline poks pole enam populaarne ja inimeste asemel võistlevad poksiringis robotid. Hugh Jackman kehastab filmis Charlie Kentonit, kes viib omaprogrammeeritud roboti robotpoksijate maailmameistri selgitamise matšini. Ühtlasi käsitleb film Charlie suhteid oma poja Maxiga, kelle ema on surnud ning kelle kasvatamise õigus läheb Maxi tädile ja onule.

Filmi ülemaailmne esilinastus toimus 6. septembril 2011 Pariisis. USA-s esilinastus film 2. oktoobril 2011 Los Angeleses, Austraalias 6. oktoobril ja Kanadas 7. oktoobril. Esialgu oli avamine plaanitud 18. novembrile, aga toodi varasemaks, et vältida konkurentsi "Videviku" saaga järjekordse filmiga "The Twilight Saga: Breaking Dawn".

"Tõelise terase" tootmiskulud olid 110 miljonit USA dollarit. Film teenis need kiiresti tagasi. Juba 11. novembriks 2011 oli film sisse toonud üle 206 miljoni dollari. Oma esilinastusnädalal jõudis "Tõeline teras" kõige vaadatavamate filmide edetabeli tippu 11 riigis, sealhulgas USA-s ja Jackmani kodumaal Austraalias.

Kriitikud on filmi hinnanud üldiselt keskpäraseks või kergelt positiivseks. Saidil Rotten Tomatoes on seda filmi hinnanud 190 inimest, kellest 59% suhtusid filmi soosivalt. Keskmine hinnang filmile kümnepallisüsteemis oli 5,8. Metacritic koostas keskmise hinde 34 filmikriitiku hinnangu põhjal ja sai 56. Umbes samalaadsed on ka olnud USA juhtivate ajakirjandusväljaannete filmikriitikute hinnangud.

Videomänge tootev ettevõte Jump Games on filmi põhjal tootnud kaklusmängu.

Mänguasju tootev ettevõte Jakks Pacific, mis on 21. sajandil tugevasti laienenud, on filmis näidatud viiest tähtsamast robotist teinud mänguasja.

Juba 2011. aasta aprillis teatas DreamWorks, et valmistub filmile järge tootma.

Näitlejad[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]