Syracuse'i ülikool

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Syracuse'i Ülikool)
Syracuse'i ülikool
University of Syracuse
Deviis Suos Cultores Scientia Coronat
Asutatud 24. märtsil 1870
Tüüp eraõiguslik ülikool
Eelarve 1,637 miljardit dollarit (2023)
Kantsler Kent Syverud
Akadeemilisi töötajaid 1848
Üliõpilasi 22 698 (2022)
Bakalaureuse­õppes 15 421 (2022)
Asukoht Syracuse, New Yorgi osariik, USA
Sportlik hüüdnimi Syracuse Orange
Maskott Otto the Orange

Syracuse'i ülikool (inglise Syracuse University) on eraülikool Ameerika Ühendriikides New Yorgi osariigis Syracuse'i linnas. 2019. aastal õppis ülikoolis umbes 22 850 õpilast. Ülikooli deviis on Suos Cultores Scientia Coronat ('teadmised kroonivad neid, kes neid otsivad').

Syracuse'i ülikool loodi 24. märtsil 1870, mil New Yorgi osariigis Limas tegutsenud USA metodisti kiriku juhitud Genesee College kolis Syracuse'i linna.[1] Õppetöö algas ülikoolis 1871. aastal.

Syracuse'i ülikool pakub enam kui 400 bakalaureuse-, kraadiõppe- ja erialast programmi kokku 13 kolledžis. Syracuse'i ülikool on tuntud oma info- ja raamatukoguteaduste, arhitektuuri, avalike suhete, ärijuhtimise, spordikorralduse, avaliku halduse, inseneriteaduste programmide poolest.

Ülikooli teadusinstituutide hulka kuuluvad muuhulgas vananemisteadusega tegelev Aging Studies Institute, inseneriteaduste keskus Center for Advanced Systems and Engineering ja biomaterjalide uurimisega tegelev Syracuse Biomaterials Institute.[1] Ülikooli pearaamatukogu avati 1972. aastal ja seal on 2,3 miljonit raamatut. New Yorgi osariigi ülikooli (SUNY) süsteem juhib Syracuse'i ülikooli linnaku juurde kuuluvat keskkonnateaduste ja metsanduse instituuti. Ülikool viib läbi ka mitmeid rahvusvahelisi programme, millest tuntumad leiavad aset Londonis ja Firenzes.

Ülikooli spordivõistkonnad kannavad nimetust Syracuse Orange. Syracuse'i ülikool kuulub USA üliõpilasspordi organisatsiooni NCAA konverentsi Atlantic Coast Conference. Syracuse'i ülikooli lakrossimeeskond on tulnud USA ülikoolide meistriks kümnel korral ja on sellega riigi edukaim. Lisaks on Syracuse'i ülikooli meeskond võitnud USA ülikoolide meistrivõistlused korvpallis (2003), poksis (1936) ning krossijooksus (1951 ja 2015) ja jalgpallis (2022). 2015. aastal tuli ülikooli naiskond USA üliõpilasmeistriks maahokis. Suurem osa spordivõistlustest leiab aset Syracuse'i ülikooli linnakus asuval JMA Wireless Dome'il.

Syracuse'i ülikooli vilistlaste hulka kuuluvad teiste seas USA 46. president Joe Biden, New Yorgi osariigi 57. kuberner Kathy Hochul, kirjanikud Shirley Jackson, George Saunders ja Joyce Carol Oates, kultuuriantropoloog Ernest Becker, stsenarist, filmiprodutsent ja näitekirjanik Aaron Sorkin, näitleja Vera Farmiga, muusik Lou Reed, õhuväelane ja astronaut Eileen Collins ning ameerika jalgpallur Jim Brown.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Syracuse University. britannica.com. Vaadatud 16.02.2021

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]