Ernest Becker

Allikas: Vikipeedia
Ernest Becker
Sünniaeg 27. september 1924
Surmaaeg 6. märts 1974 (49-aastaselt)
Veebisait http://www.ernestbecker.org/

Ernest Becker (24. september 1924 Massachusetts6. märts 1974 Vancouver) oli ameerika kultuuriantropoloog ning interdistsiplinaarne teadusmõtleja ja -kirjanik.

Becker sündis USA Massachusettsi osariigis juudi perekonnas. Pärast teise maailmasõja ajal jalaväes teenimist, mille vältel ta osales ühe koonduslaagri vabastamisel, õppis Becker Syracuse'i Ülikoolis. Ülikooli lõpetanud, asus ta haldustöötajana tööle Pariisi USA saatkonda. Olles juba 30. eluaastates, läbis ta Syracuse'i Ülikoolis kraadiõppe ja sai 1960. aastal filosoofiadoktori kraadi (PhD).

Becker jõudis äratundmisele, et psühholoogiline uurimine jõuab paratamatult tupikuni, millest kaugemale jõudmiseks tuleb appi võtta uskumuste süsteemid. Sellise perspektiivini jõudmine nõuab nii teaduse kui ka religiooni kasutamist. Ameerika filosoof Sam Keen on arvanud, et Beckeri suurim saavutus oli kurjuseteaduse loomine.

Sõltumatu ja omapärase mõtlejana oli Becker viimasel elukümnendil akadeemiline heidik. 1974. aastal teose "The Denial of Death" (1973) eest saadud Pulitzeri auhind tõi siiski mõningast tunnustust. Selle teose järg "Escape from Evil" ilmus 1975. aastal.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]