Suržik

Allikas: Vikipeedia
Suržiku kõnelemine piirkonniti vastavalt 2003. aasta uuringule

Suržik (ukraina keeles суржик 'eri teraviljadest leivajahu') on Ukrainas räägitav sotsiolekt. See on vene-ukraina segakeel, kus vene keele (superstraat) sõnu kasutatakse koos ukraina grammatika ja ukrainapärase hääldusega (substraat). Suržik on eriti levinud Ida- ja Lõuna-Ukraina maapiirkondades. Linnades räägitakse peamiselt puhast ukraina või vene keelt[1]. Nõukogude perioodil, kui toimus ukrainastamine või venestamine, ühtlustati kasutusel olevat keelt ja näiteks Venemaal on peaaegu kõik kohalikud dialektid oma algkujul kadunud[2][3][4].

Vene sõnade osakaal varieerub suurel määral regiooniti, kuid sõltub ka inimese haridustasemest ja sotsiaalsest päritolust.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Podolyan Ilona E. "How Do Ukrainians Communicate? Observations Based upon Youth Population of Kyiv". Kyiv National Linguistic University, Ukraine. p. 2-4
  2. Ф. П. Филин. Русский язык. Лингвистический энциклопедический словарь, Москва, Советская энциклопедия, 1990.
  3. Surzhyk and national identity in Ukrainian nationalist language ideology (Niklas Bernsand in Berliner Osteuropa-Info, Vol. 17 page 41, Freie Universität, Berlin)
  4. Pauly, Matthew D. Teaching place, assembling the nation: local studies in Soviet Ukrainian schools during the 1920s. History of Education Vol. 39 No. 1. (2010) 75-93