Stella Obasanjo

Allikas: Vikipeedia

Stella Adebe Obasanjo (Ọbasanjọ; 14. november 194523. oktoober 2005) oli endise Nigeeria presidendi Olusegun Obasanjo abikaasa, Nigeeria esimene leedi (1999–2005).

Ta on esani rahvusest ning sündis esimesena pere seitsmest lapsest praeguses Delta osariigis Warris[1]). Tema isa on endine esimene ettevõtte United African Company of Nigeria PLC aafriklasest esimees Christopher Abebe. Stella ema Therasa Abebe on lõpetanud Londonis Pitman College'i.

Stella alustas kooliteed Lagoses Yabas Our Lady of Apostles Primary Schoolis. Seejärel õppis ta Ibadanis St. Theresa's College'is 1964 Lääne-Aafrika koolitunnistuse hindega üks. Edasi õppis ta Ife ülikoolis (praegu Obafemi Awolowo Ülikool), kust sai bakalaureusekraadi anglistikas. Ifes oli ta 19671969 ning õppis seejärel Londonis ja Edinburghis 19701974 kindlustust. Aastal 1976 lõpetas ta erasekretäri tunnistusega Pitman College'i. Samal aastal tutvus ta Inglismaal kolonel Olusegun Obasanjaniga, kes viibis seal ühel kursusel.

Aastal 1976 läks Stella Nigeeriasse tagasi ning abiellus varsti kindral Obasanjoga, kes oli pärast kindral Murtala Muhammadi tapmist saanud Nigeeria riigipeaks ja relvajõudude ülemjuhatajaks.

1990. aastate algul kolisid abikaasad lahku, kuid 1995. aastal, kui Obasanjo oli kindral Sani Abacha diktatuuri ajal vangis, tegi Stella Obasanjo kampaaniat oma abikaasa vabastamiseks, sealhulgas ÜRO-s, ning nad hakkasid pärast Obasanjani vangist vabanemist jälle koos elama.

Stella võttis oma vangistatud abikaasa eest vastu auhindu, sealhulgas Friedrich Eberti Fondi inimõiguste auhinna Bonnis ning Indira Gandhi auhinna ja Liberaalse Internatsionaali rahuauhinna Oxfordis.

Stella tegi abikaasaga kaasa presidendivalimiste kampaania, sõites läbi kogu riigi. Kui Olusegun Obasanjo 1999 presidendiks valiti, sai Stella Obasanjost riigi esimene leedi. Ta asutas valitsusvälise organisatsiooni Child Care Trust vaeste, emata ning füüsiliste ja vaimsete puuetega laste, eriti tüdrukute eest hoolitsemiseks.

Samuti võitles ta naiste orjakaubanduse vastu.

2005. aasta kevadel ilmus Lagose ajalehes Midwest Herald artikkel "Greedy Stella", kus Stella Obasanjot süüdistati 207 riigile kuuluva valduse müümises alandatud hinnaga oma sugulastele. Ajalehe väljaanda Orobosa Omo-Ojo arreteeriti järgmisel nädalal 2. mail Stella Obasanjo nõudmisel. Julgeolekujõud Ondo osariigi politseidepartemangu inspektori Sunday Owolabi juhtimisel tungisid kell 10.30 ajalehe toimetuse ruumidesse ning hõivasid toimetuse tunniks ajaks, kuni Omo-Ojo viidi Akure vanglasse. President, kes oli ühtlasi Aafrika Liidu esimees, oli sõitnud Dakarisse UNESCO tippkohtumisele ülemaailmse ajakirjandusvabaduse päeva puhul.

Teda süüdistati korruptsioonis seoses Nigeerias peetud Aafrika mängude lepinguga. Tema poeg ostis väidetavalt riigi raha eest Ameerikas kalleid kortereid.

Stella Ọbasanjọ suri Hispaanias Marbella lähedal Puerto Banúsis luksuslikus erakliinikus Molding Clinic pärast ilukirurgia (rasvaimu) operatsiooni. Öösel kell 2.45 viidi ta raske astmahoo tõttu koomas Marbella üldhaiglasse, kus elustamine ei andnud tulemusi ning konstateeriti ajusurma. Stella suri paar tundi pärast lennuõnnetust Nigeerias (Bellview Airlinesi lend 210).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Nigeerias sai Stella Obasanjo mitu pealikutiitlit, sealhulgas Oke-Ona Egba yeye oge, Orile Owu Yeye ‘Luwa, Owu-Isini yeye tunluse Kwaras ja Oga Nla Obirin Owu.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Stella Obasanjo oli tuntud kallite riiete ja juveelide kandjana. Tal on poeg.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]