Stasidion

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Stasidia)
Lihtsa kujundusega stasidia Jeruusalemma Püha Haua kiriku Ristija Johannese kabelis
Bütsantsi õigeusu kiriku interjöör seisutoolidega ja piiskopitooliga

Stasidion (mitmuses stasidia, kreeka keele sõnast stasis 'seis', 'asend')[1], ka kathisma (kreeka keeles κάθισμα 'iste') on käetugedega ja hingedega ülestõstetava kitsa istetoega seisutool, mis esineb õigeusu kirikutes ja kloostrites Kreekas ja kreeka traditsiooni järgivates kirikutes mujal (nt ka Püha Eelkäija Skiitas Saaremaal). On tavaliselt paigutatud ridadena seinte äärde ja lööve eraldavate sammaste vahele. Mööbliese on mõeldud toetama uskliku selga ja käsivarsi pika jumalateenistuse jooksul seistes, eriti oluline abi on sest vanematele munkadele[2].

Väliste tunnuste järgi saab stasidia jaotada kolme tüüpi:

  • Püha mäe stasidion – eseme küljed ülemiste ja alumiste käetugede vahel on eriti rikkaliku dekoratiivse nikerdkaunistusega; hingedega tõstetava seisutooli põhja all on väike tugiiste, mis võimaldab end toetada ka siis, kui iste on ülestõstetud asendis (sarnaneb kooritoolistiku misericordia'ga).
  • Ilmalik stasidion – mõlemad käetoed on lihtsa lakoonilise kujundusega, vahel võivad alumised toed ka puududa, kui tooli tugev konstruktsioon seda võimaldab.
  • Lauljate stasidion – asetseb veidi kõrgemal alusel, nii et eristub kõrguselt kiriku ülejäänud stasidia'st, ja nende seljatugi on kõrgendusega ja see on eriti rikkalikult kaunistatud.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]