Starobin

Allikas: Vikipeedia
Starobin

valgevene Старобін * / Starobin *transkriptsioon: Starobin
vene Старобін Starobin

Pindala 8,23 km²
Elanikke 5755 (2013)

Koordinaadid 52° 44′ N, 27° 28′ E
Starobin (Valgevene)
Starobin

Starobin on alev Valgevenes Minski oblastis Salihorski rajoonis. Alev on Starobini külanõukogu halduskeskuseks. Starobin asub Sluči jõe kaldal.

Starobinis on gümnaasium, muusikakool, kultuurimaja ja kaks raamatukogu. Alevis tegeletakse metsandusega ja töödeldakse puitu, tähtsaim tegevusala on aga turbabriketi valmistamine. Suurim vaatamisväärsus on õigeusu kirik 1859. aastast.

Starobinis on sündinud nõukogude näitleja Galina Makarova.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asulat on esmamainitud XVI sajandil. Starobin oli toona osa Słucki vürstiriigist, mis kuulus Olelkowiczitele, seejärel aga Radziwillidele. 1654. aastal sai asula õiguse iga nädal turg avada, samuti võis seal neli korda aastas laata pidada. Alev sai Starobinist 1680. aastal, toona kuulus see Navahrudaki vojevoodkonda.

Poola jagamisel läks Starobin 1793. aastal Venemaa koosseisu. Seal kuulus Starobin Minski kubermangu. Alev läks koos ümbruskonna asulatega XIX sajandi alguses Wittgensteinide valdusse, hiljem aga Hohenlohedele. 1886. aastal oli alevis kaks õigeusu kirikut ja kaks poodi, üks tavaline ja kolm juutide kooli, õllevabrik.

1919. aastal hakkas Starobin kuuluma Valgevene NSV koosseisu.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]