Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja

Allikas: Vikipeedia

Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja
Dom ľubovnianskeho mešťana
Asukoht Stará Ľubovňa  Slovakkia
Aadress Námestie sv. Mikuláša č. 21, 064 01 Stará Ľubovňa
Liik Majamuuseum
Linnakodaniku Maja (Slovakkia)
Linnakodaniku Maja
Linnakodaniku Maja
Linnakodaniku Maja (Slovakkia)

Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja (slovaki keeles: Dom ľubovnianskeho mešťana või Dom ľubovnianskeho mešťana Stará Ľubovňa) on ajalooline majamuuseum Püha Nikolause väljakul Stará Ľubovňas, mille eesmärgiks on koguda, säilitada ja tutvustada linna varakama keskklassi kodanike elu 19. sajandi Slovakkias.

Muuseum on Stará Ľubovňa linnuse kõrval üks külastatavamaid vaatamisväärsusi linnas.[1]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseum asub Prešovi maakonna Stará Ľubovňa ringkonnas aadressil: Püha Nikolause väljak 21, 064 01 Stará Ľubovňa (slovaki keeles: Námestie sv. Mikuláša č. 21, 064 01 Stará Ľubovňa).

Muuseumi geograafilised koordinaadid on 49°18'8″ N 20°41'28″ E.[2][3]

Ehitise ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Muuseum asub elumajas, mis erinevate andmete järgi on rajatud olemasolevale vundamendile kas 17. sajandi teisel poolel[2] või hiljem, 18. sajandil[4] või selle lõpus[5] huvitava keskaegse arhitektuurilise üleehitusega. Mõningate väidete kohaselt maja ongi ehitatud viissada aastat tagasi[1] ehk siis 14. ja 15. sajandi vahetusel ning 18. sajandil selles on tehtud mitmeid muudatusi.[6][7]

Majas on säilinud alumise korruse sissepääsu hilisrenessanss-stiilis ornamentidega uksed, mille kohal seinal on nikerdatud ladinakeelne kirjutis 1639. aastal linna laastanud tulekahjust. Samuti on jäetud muutmata teise korruse fassaad ja üks akendest on kaetud maaliga pühast kolmainsusest.

Muuseumist lühidalt[muuda | muuda lähteteksti]

Maja on rekonstrueeritud pööningust keldrini ning sisustatud 19. sajandi moele vastava mööbli ning töö- ja tarbevahenditega. Muuseumis on avatud ammumöödunud sajandi varakate ja lugupeetud linnakodanike elu- ja teenistusruumid biidermeierstiilis sisekujunduse ja puidust mööbliga, käsitöökodasid, originaalne must köök ja pööning. Otsese kokkupuute keskajaga annavad mannekeenid ajakohastes kostüümides.[8]

Majas on säilinud üks harvu keskaegseid kõrge ja musta laega kööke, mis oli aina suitsune, sest seal on lahtise tulekoldega avatud kamin või ahi keset ruumi.[1] Siin võib tutvuda nii maalide minigalerii[3] kui muuhulgasSigismundi ajastul käibel olnud kuldmüntide[9] väljapanekuga, samuti võib külastada kopeer- ja tavalise paberitootmis- ning täisfunktsionaalset keraamikatöökoda.[10] Lõpuks on võimalus käia viirastuslikul pööningul kuulamas legende ajaloolisest Spiš’ist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Stará Ľubovňa linnus ja linnakodaniku maja on vallutanud televisiooni. (sk:Hrad aj Dom ľubovnianskeho mešťana obsadil televízny štáb), Lucia Repková. 3. veebruar 2012. www.rusyn.sk. (slovaki keeles)
  2. 2,0 2,1 Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja, kaart, lahtiolekuajad ja piletihinnad. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana Stará Ľubovňa. Mapa. Otváracie hodiny. Cenník), Marmon. Slovensko. (slovaki keeles)
  3. 3,0 3,1 Stará Ľubovňa linnakodaniku majamuuseum. Slovakkia turism. (sk:Múzeum Dom ľubovnianskeho mešťana. Turistika na Slovensku), Turistika Oneline. (slovaki keeles)
  4. Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana), Mesto Stará Ľubovňa. (slovaki keeles)
  5. Ľubovňa Linnakodaniku Maja (nr 21). (en:House of the Ľubovňa Burgher (No. 21), Euroopa ühtsuse kultuuripärandid. (slovaki, inglise, saksa ja tšehhi keeles).
  6. Stará Ľubovňa – Linnakodaniku Maja – interjöör, ekspositsioonide kava. (sk:Stará Ľubovňa – Dom ľubovnianskeho mešťana – interiér, ukážka expozície), panoramy,sme.sk. (slovaki keeles)
  7. Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana), UbytovanieNaSlovensku.EU. (slovaki keeles)
  8. Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana), (slovaki keeles)
  9. Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana), (slovaki keeles)
  10. Stará Ľubovňa Linnakodaniku Maja. (sk:Dom ľubovnianskeho mešťana), Põhja-Spiš (sk:Severný Spiš). (slovaki keeles)