Soome-ugri rahvaste 8. maailmakongress

Allikas: Vikipeedia

VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress toimub 16.–18. juunini 2021 Tartus, Eesti Rahva Muuseumis.[1][2] Algselt 17.–19. juunini 2020 toimuma pidanud kongress lükati seoses 2019.–2020. aasta koroonaviirushaiguse pandeemiaga edasi.[3]

Hübriidvormis korraldatud kongressil saavad delegaadid, vaatlejad ja külalised osaleda nii Tartus koha peal viibides kui ka spetsiaalse lingi kaudu veebiüleselt. Otseülekandeid ava- ja lõpp-plenaaristungitelt näitavad nii Eesti Rahvusringhäälingu portaalid (kolmes keeles) kui ka Tartu Postimehe veebiportaal.

Üldist[muuda | muuda lähteteksti]

Soome-ugri rahvaste maailmakongress on esindusfoorum, mis on sõltumatu valitsustest ja poliitilistest parteidest ning toetub oma tegevuses maailma soome-ugri rahvaste koostöödeklaratsioonile. Maailmakongressi eesmärkideks on arendada ja kaitsta soome-ugri rahvaste rahvusteadvust, kultuure ja keeli, edendada soome-ugri rahvaste omavahelist koostööd, käsitleda aktuaalseid probleeme, leida neile lahendusi ning teostada kõigi soome-ugri rahvaste enesemääramise õigust kooskõlas rahvusvaheliste normide ja põhimõtetega.

Tartus toimuva kongressi teema on „Kultuurimaastikud – meel ja keel“, selle teemarühmades käsitletakse lisaks keele säilitamise ja edasiandmise ning kakskeelsuse probleemidele ka kliimamuutuste mõju soome-ugri rahvastele ja kultuuriinnovatsioonide küsimusi. Oluliseks teemavaldkonnaks on traditsiooniliste ja uute meediakanalite kasutamine ning kaasaegsete keeletehnoloogiate rakendamine soome-ugri rahvaste teabetöös. Osalema oodatakse Eesti, Soome, Ungari ja Venemaa presidente ja riigiametnikke.

Kongressi ametliku programmi kõrval on Tartus kavas mitmesuguseid kongressi teemadega seotud kõrvalüritusi, kuhu on oodatud kõik huvilised.

Esimene soome-ugri rahvaste maailmakongress toimus 1992. aastal Komimaal Sõktõvkaris, seejärel on seda iga nelja aasta järel korraldanud vaheldumisi Ungari, Soome, Eesti ja Venemaa. Eestis toimus kongress eelmisel korral 2004. aastal Tallinnas.

Kongressi peakorraldaja on MTÜ Fenno-Ugria Asutus, kes koordineerib eestlaste osavõttu maailmakongressidest ja selle vahepeal tegutseva, maailmakongresse sisuliselt ette valmistava soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee tööst.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. VIII Kongress, tartu2020fu.ee
  2. Maailmakongress algab Tartus 16. juunil 2021, fennougria.ee
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. detsember 2019. Vaadatud 13. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]