Sookahesus

Allikas: Vikipeedia

Sookahesus ehk binaarne soosüsteem (ing. k. gender binary) on inimese soo jaotamine kaheks, mehe ja naise kategooriateks. Sookahesus tuleneb inimeste bioloogilisest soost, mis määratakse sünnil lähtuvalt suguorganitest ja/või kromosoomidest.[1][2] Kahe soo süsteemi kasutab enamus kultuure, kuid on ka neid, mis tunnistavad mittebinaarset sugu ja intersoolisi.[3]

Sookahesuse kõrval on olemas mittebinaarsed soosüsteemid, mille järgi võivad olla inimeste bioloogiline, juriidiline, sotsiaalne ja tunnetuslik sugu[2] eraldiseisvad ega pruugi kokku langeda. Mittebinaarsuses on soo määramise spekter laiem kui kaks kategooriat.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nadal, Kevin L. (2017). The SAGE Encyclopedia of Psychology and Gender (inglise). Lk 401. ISBN 978-1-4833-8427-6. Most cultures currently construct their societies based on the understanding of gender binary—the two gender categorizations (male and female). Such societies divide their population based on biological sex assigned to individuals at birth to begin the process of gender socialization.
  2. 2,0 2,1 "Sugu". Seksuaaltervis.ee. Vaadatud 26. augustil 2023.
  3. "Sõnastik". Eesti LGBT Ühing. Vaadatud 26. augustil 2023. Kuigi kaasaegses Lääne kultuuris vaadeldakse sugu binaarselt, on mittebinaarne soosüsteem tegelikult sama vana kui ühiskond ja on eksisteerinud eri kultuurides üle maailma. Mittebinaarne soosüsteem on paljudes kultuurides tänagi veel elujõuline, näiteks põlisameeriklastel, hindudel jm.
  4. Rannaääre, Kristel (8. märts 2017). "Mida tähendab mittebinaarne soolisus?". Müürileht. Lk 13. Vaadatud 26. augustil 2023.