Sisendseade

Allikas: Vikipeedia
Klaviatuur – tüüpiline sisestusseade

Sisendseade on osa arvuti riistvara seadmetest, mida kasutatakse, et saata andmeid ja kontrollsignaale informatsiooni töötlevale süsteemile.

Sisendseadmed on näiteks on sõrmistikud, arvutihiired, skannerid, mikrofonid, digitaalkaamerad ja juhtkangid.

Osutusseadmed, mis on sisendseadmed, mida kasutatakse, et täpsustada kindlat kohta ruumis, saab liigitada:

  • Kas sisend on otsene või kaudne. Otsese sisendiga, sisendruum ja kujutusruum on kattuvad, näiteks osutamine toimub seal, kus saadakse visuaalne tagasiside või kursor ilmub. Puuteekraanid ja valguspliiatsid kasutavad otsest sisestamist. Kaudseks sisestamiseks on näiteks hiir.
  • Kas positsionaalne informatsioon on absoluutne (näiteks puuteekraanil) või relatiivne (näiteks hiir mida saab tõsta ja ümber paigutada)

Otsene sisend on peaaegu kindlalt absoluutne, kuid kaudne sisend võib olla kas aboluutne või realtiivne.

Klaviatuur[muuda | muuda lähteteksti]

Klaviatuurid on kasutajaliidese seadmed, mis on kujutatud nuppude paigutusena. Igat nuppu saab kasutada, kas selleks, et sisestada lingvistiline sümbol või et kutsuda esile kindel funktsioon arvutis. Klaviatuur on peamine viis teksti sistemiseks teksti sisestamisliidesse paljudele kasutajatele. Traditsioonilised klaviatuurid kasutavad vedru põhjal töötavaid nuppe, kuid on ka uusimaid variante, kus klaviatuur kujutatakse virtuaalsete nuppudene või koguni projekteeritud nuppudena.

Osutusseade[muuda | muuda lähteteksti]

Osutusseadmed on kõige tavalisemalt kasutatavad sisestusseadmed tänapäeval. Osutusseade on kasutajaliidese seade, mis annab kasutajale võimaluse sisestada ruumilisi andmeid arvutisse. Hiirte ja puuteplaatide puhul on see saavutatud tuvastades liikumist terve füüsilise pinna peale. Analoogseadmed nagu 3D-hiired, juhtkangid või näpuhiired töötavad tuvastades enda kõrvalekande kraadi. Liigutused osutusseadmel on kujutatud ekraanil, luues lihtsa viisi kuidas kontrollida arvuti graafikaliidest.

Videosisestusseadmed[muuda | muuda lähteteksti]

Videosisestusseadmeid kasutatakse, et digiteerida pilte või videoid välismaailmast arvutisse. Informatsiooni saab talletada erinevates formaatides olenevalt kasutaja vajadustest. Kõige tavalisem videosisestusseade on digitaalkaamera.

Ka kasutatakse seda meditsiinis nii väikestes skaaladel, kus inimsilm ei suudaks vahet teha.

Helisisestusseadmed[muuda | muuda lähteteksti]

Helisisestusseadmeid kasutatakse, et heli salvestada. Mõnes olukorras saab heliväljastusseadmeid kasutada kui sisestusseadmetena, et salvestada tehtud heli. Helisisestusseadmed võimaldavad saata helisignaale arvutisse, et neid saaks salvestada, muuta või käske edastada. Seadmed nagu mikrofonid võimaldavad kasutajatel rääkida arvutiga selleks, et salvestada heliteade või tarkvara kasutada. Peale salvestamise saab helisisestusseadmeid kasutada kõnetuvastustarkvaras.