Sirutiškise mõis

Allikas: Vikipeedia
Sirutiškise mõisa peahoone

Sirutiškise mõis (leedu Sirutiškio dvaras) on endine mõis Leedus Kėdainiai rajoonis Surviliškise valla Sirutiškise külas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt kandis mõis Panevėžysi mõisa nime. XVIII sajandil sai mõisa omanikuks Simonas Sirutis; tema järgi sai mõis praeguse nime. Sirutiškise mõisa nime kasutati esimest korda 1760. aastal.[1] XIX sajandi lõpus läks mõis Komarowskite suguvõsa valdusse, kes rajasid ka praeguse mõisakompleksi. Tol perioodil oli ümbruskonnas veel kolm mõisa; esimene neist kuulus Stankiewiczitele, teine Sworonowiczitele, kolmas Macenowiczitele, aga need ehitised pole tänapäevani säilinud.

Mõisakompleks[muuda | muuda lähteteksti]

Kuivati

Mõisakompleksist on säilinud kahekorruseline uusklassitsistlik peahoone. Seda iseloomustab rikkalik dekoor, ent hoone on üsna halvas seisukorras. Risaliit on asümmeetriline, hoone katusel on vaatetorn. Hoone ja mõisakompleksi rajas kruusakarjääri kaldale A. Komarowski. Pärast seda, kui nõukogude võim oli mõisa võõrandanud, asusid hoones põhikool, kultuurimaja, raamatukogu, elektriseadmete tehas ja koduloomuuseum.[2] Hoone omanik on tänapäeval Viktor Uspasskihh.[3]

Ülejäänud mõisakompleksist on säilinud vaid üks kuivati ja kuue hektari suurune Nevėžise jõe äärde laskuv park. Pargis kasvavad tammed, saared, vahtrad ja Euroopa lehised. Pargist viib kuuseallee rahulasse, kuhu on maetud mõisa omanikud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]