Simone Perrotta

Allikas: Vikipeedia
Simone Perrotta
Sünniaeg 17. september 1977 (46-aastane)
Autasud Itaalia Vabariigi teeneteordeni ohvitser
Medalikohad
Maailmameistrivõistlused
Esimene koht 2006 jalgpall

Simone Perrotta (sündinud 17. septembril 1977 Inglismaal Ashtonis) on Itaalia jalgpallikoondise endine poolkaitsja.

Ta sündis Suur-Manchesteris, kus tema isa Francesco ja ema Anna Maria pidasid kõrtsi. 1982 kolisid nad oma kodumaale Itaaliasse Kalaabriasse tagasi.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Perrotta võinuks valida ka Inglismaa jalgpallikoondise, aga võttis vastu kutse Itaalia U21 koondisse. Ta osales 2000. aasta U21 Euroopa meistrivõistlustel Slovakkias. Kvalifikatsiooniturniiril võitis Itaalia valikgrupi 7 võidu ja 1 viigiga, mis oli kõigi valikgruppide peale kokku parim tulemus. Finaalturniiril võitis Itaalia alagrupis Inglismaa 2:0, viigistas Slovakkiaga 1:1 ja võitis Türgi 3:1. Alagrupis jagas Itaalia Slovakkiaga esikohta, aga tänu paremale väravate vahele tunnistati võitjaks. Itaalia pääses finaali Tšehhimaa vastu ja alistas vastase 2:1.

Kõik poolfinalistid kvalifitseerusid 2000. aasta suveolümpiamängudele, aga Perrotta sai enne seda vigastada ega saanud olümpiamängudel osaleda. Olümpiamängudel võitis Itaalia alagrupi, aga kaotas veerandfinaalis Hispaaniale.

Itaalia rahvuskoondises mängis Perrotta esimest korda 2002. aasta novembris Türgi jalgpallikoondise vastu.

Giovanni Trappatoni kutsus Perrotta Itaalia koondisse Portugalis toimunud 2004. aasta EM-ile. Valikgrupi Itaalia võitis. Perrotta mängis finaalturniiril iga Itaalia mängu algrivistuses. Itaalia viigistas Taani jalgpallikoondisega 0:0 ja Rootsi jalgpallikoondisega 1:1 ning võitis Bulgaaria jalgpallikoondise 2:1. Viimases mängus lõi Perrotta 48. minutil viigivärava ja vahetati 68. minutil välja. Surnud ringis Taani ja Rootsiga jäi Itaalia kolmandaks ning langes välja.

2006. aasta MM-ile kvalifitseerus Itaalia valikgrupivõiduga. Finaalturniiril Saksamaal oli Perrotta kõigi Itaalia mängude algrivistuses. Itaalia alistas 2:0 Ghana jalgpallikoondise, viigistas 1:1 USA jalgpallikoondisega ja võitis 2:0 Tšehhi jalgpallikoondise. Itaalia võitis alagrupi Ghana ees. Seejärel oli Itaalia üle Austraalia jalgpallikoondisest 1:0 ja veerandfinaalis Ukraina jalgpallikoondisest 3:0. Poolfinaalis Saksamaa jalgpallikoondise vastu vahetati Perrotta lisaajal 104. minutil seisul 0:0 välja ja teda asendanud Alessandro del Piero lõi Itaalia võiduvärava 2:0. Finaalis võeti Perrotta välja 61. minutil seisul 1:1 ja penaltiseeria abil tuli Itaalia maailmameistriks.

2008. aasta Euroopa meistrivõistlused jalgpallis toimusid Šveitsis. Itaalia jõudis sinna valikgrupivõiduga. Avakohtumises, kus Perrotta ei mänginud, kaotas Itaalia Hollandi jalgpallikoondisele 0:3. Teises mängus Rumeenia jalgpallikoondise vastu oli Perrotta algkoosseisus ja võeti välja 57. minutil seisul 1:1, mis jäigi lõpptulemuseks. Viimases mängus Prantsusmaa jalgpallikoondise vastu Perrotta alustas ja vahetati välja 64. minutil seisul 2:0, mis jäigi lõpptulemuseks. Itaalia sai alagrupis teise koha kõik mängud võitnud Hollandi järel. Veerandfinaalis Hispaania jalgpallikoondise vastu mängis Perrotta esimesed 58 minutit. Väravad jäid löömata ja Itaalia kaotas penaltiseerias. Hispaania tuli maailmameistriks, kuid Itaalia oli ainus, kes suutis Hispaaniaga normaalaja viiki mängida.

Perrotta pidas koondises 48 mängu ja lõi 2 väravat. Viimase koondisemängu pidas ta 10. veebruaril 2009.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Simone Perrotta on 178 cm pikk ja kaalub 72 kg.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]