Sibylla

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Rootsi printsessist; eesnime kohta vaata artiklit Sibylla (eesnimi); kiirsöögiketi kohta vaata artiklit Sibylla (kiirsöögikett); naisennustaja kohta vaata artiklit Sibüll

Printsess Sibylla 1903ndatel

Rootsi printsess Sibylla, Västerbotteni hertsoginna (Sibylla (sünd. Sibylle) Calma Maria Alice Bathildis Feodora) (18. jaanuar 1908 Gotha28. november 1972 Stockholm) oli Rootsi printsi Gustav Adolfi abikaasa ja Rootsi kuninga Karl XVI Gustavi ema.

Vanemad ja vanavanemad[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa oli Charles Edward, Saksi-Goburgi-Gotha hertsog, ja ema Victoria Adelaide, Schleswig-Holsteini printsess. Emapoolsed vanavanemad olid Caroline Mathilde, Schleswig-Holstein-Sønderburg-Augustenburgi printsess ja Friedrich Ferdinand, Schleswig-Holstein-Sønderburg-Glücksburgi hertsog. Tema isapoolne vanaisa oli Leopold, Albany hertsog, kes oli Suurbritannia kuninganna Victoria neljas poeg.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

1932. aastal abiellus printsess Sibylla oma nõo, Rootsi printsi Gustav Adolfiga, Västerbotteni hertsogiga. Nii Sibylla kui ka Gustav Adolf olid kuninganna Victoria lapse-lapselapsed. Sibylla ei saanud kroonprintsessiks, kuna prints Gustav Adolf suri enne oma vanaisa (Gustav V).

Lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

Hilisemad aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Sibylla jäi leseks, kui 1947. aastal prints Gustav Adolf Kopenhaagenis lennuõnnetuses hukkus. Nende 1-aastane poeg Karl Gustav tõusis troonijärjekorras teisele kohale ning kolme aasta pärast sai temast kroonprints.

Pärast oma ämma, kuninganna Lovisa surma 1965.aastal, sai Sibyllast kuningapere vanim printsess ning ta toetas oma äia Gustav VI Adolfit.

Sibylla suri enne oma poja troonile tõusmist.

Natsism[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjaniku ja ajakirjaniku Henrik Arnstadti väitel oli Sibylla nagu ta isagi Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei liige (NSDAP).

Tiitlid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Tema Kõrgus Saksi-Goburgi-Gotha printsess Sibylla, Saksimaa hertsoginna (1908–1932)
  • Tema Kuninglik Kõrgus Rootsi printsess Sibylla, Västerbotteni hertsoginna (1932–1972)