Servomootor

Allikas: Vikipeedia
Standardse kinnitusega tööstuslikud servomootorid koos reduktoritega
Servomootori rakendus

Servomootor ehk täiturmootor on juhtimiseks kasutatav mootor, mis muudab temaga käitatavate mehhanismide asendit vastavalt etteantud seadesignaalidele.

Tagasisidestatud täpsed servomootorid on laialdaselt kasutuses automaatikas, robootikas ja mudelismis. Servomootor saab liikumissignaalid läbi servovõimendi kontrollerist. Liikumist kontrollivad tahhomeeter ja positsiooni enkooder, mis häiringute puhul saadavad signaale kontrollerisse. Kontroller seejärel muudab vastavalt programmile servomootori kiirust.

Mudelismi servo[muuda | muuda lähteteksti]

Mänguasjades ja mudelites kasutatavad servomootorid
Lahti võetud standardservo. Näha on reduktor, alalisvoolumootor ja elektroonika

Mudelismi servod on väikesed ja kerged (2–200 grammi) servomootorid, mida kasutatakse mudelismis. Nende liikuv jõuõlg saab hoida fikseeritud asendit kindlaksmääratud liikumisvahemikus (tavaliselt 180 kraadi). Servomootoreid ei kasutata põhilise mootorina vaid juhtimiseks, näiteks mudellennuki tüürpindade, mudellaeva tüüri või mudelauto rataste keeramiseks.

Tavalisemad mudelismi servod koosnevad alalisvoolumootorist, reduktorist, tagasisideks potentsiomeetrist ja juhtelektroonikast.[1] Servomootoreid valmistatakse erinevates suurustes, millest kõige levinum on standardservo. Standardservo mõõtmed on umbes 40 × 20 × 40 mm ja kaal ~45 g. Toodetakse ka standardservost suuremaid ja väiksemaid servosid.

Kolm erinevat mudeliservo juhtsignaali

Mudelismiservosid juhitakse tavaliselt 50 Hz sagedusega impulsslaiusmoduleeritud signaaliga. Kasutusel on impulsid laiusega 1–2 millisekundit. Ühe millisekundi pikkune impulss viib servo ühte äärmisse asendisse, pooleteisemillisekundine keskele ja kahemillisekundine teise serva.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Alar Ainla. "Robotiehitamise juhend Servomootor" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 5. veebruar 2018. Vaadatud 8. märtsil 2013.