Seemnelõks

Allikas: Vikipeedia

Seemnelõkse kasutatakse ökoloogias ja metsanduses taimedelt seemnete püüdmiseks, et suurendada seemnesaaki ja -levikut. Neid leidub mitme tööpõhimõttega, näiteks lehtrina koguv lõks, kleepuv lõks (kasutatakse materjale nagu kärbsepaber), võrgud ja potid põldudel.

Lõksutüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Seemnelõksude kasutamiseks on palju valikuid. Lõkse on mitmesugustes suurustes, kujudes ja materjalides, traditsiooniliselt on need puidust raamide ja sõelast põhjaga. On kasutatud ka metallraamidega lõkse, maapinnale paigutatud lehtrikujulisi lõkse, sõela- või riidepõhjaga lõkse, vee või mullaga lõkse idanemiseks, kleepuva pinnaga lõkse või lihtsalt plastämbreid.

Kleepuvad lõksud[muuda | muuda lähteteksti]

Materjal, mida kleepuvate lõksude puhul kasutada, ei tohiks seemnetele olla mürgine ega kuivatav. Paljud kleepuvad lõksud on petrooleumipõhised, olles ka odavamad (hinnaga umbes 1 € tükk), kergemad ja väiksemad. Sealjuures aga võivad liimi kleepuvust kaotada vihm, kaste, kuumus ja valgus.

Tolmulõksud[muuda | muuda lähteteksti]

Tolmulõkse kasutatakse tolmeldavate taimede produktsiooni ja leviku mõõtmiseks. Need on tavaliselt tehtud silikoonõlist või kleepteibiga valmistatud klaasist slaidisest ning neid võib paigutada horisontaalselt või silinderkonteineritena.

Puuviljalõksud[muuda | muuda lähteteksti]

Nende lõksudega, mis on samuti paigutatud kas maapinnale, rippuvalt, valamu või lehtritena, kogutakse puude vilju.

Lõksu valimine[muuda | muuda lähteteksti]

Sobivat lõksu valides tuleb silmas pidada teatud tegureid. Olulised on seemne leviku seadis ehk koht, kuhu seemned kukuvad, leviku ajastus ja seemne languse tihedus ehk kui palju seemneid taim toodab. Väiksemad lõksud on paremad puude jaoks, mis toodavad rohkem seemneid, ja suuremad võivad sobida puudele, mis toodavad vähem. Eri sorti lõksud on omavahel suhteliselt võrreldamatud.

Lõksu valimisel on ka varjukülgi: näiteks valesti konstrueeritud puidust lõksud võivad kergesti mädanema minna. Suuremaid lõkse võib olla raske ladustada ning kokku panna. Riie ja sõelad rebenevad kergesti halbades ilmastikutingimustes ja võivad kahjustada saada loomade või putukate tõttu. Vee- ja mullalõkse tuleb hooldada tihedalt. Liigsed seemned võivad lõkse ummistada ja põhjustada ülekuhjumise või kui seemned lendavad minema, siis koguneb neid hoopis liiga vähe. Kleepuvatesse lõksudesse võib koguneda ka prahti.

Lõksu hooldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lõkse tuleb kontrollida olenevalt seemnete kogusest iga nädal. Seemnete tuvastamine peab olema täpne, kuid see võib olla keerukas, sest neil puuduvad kindlad äratuntavad tunnused. Seega tuleks korraga kontrollida 2-3 liigi seemneid.

Seemneid võib proovida ka idanema lasta. Sõelad aitavad ennetada loomade ja putukate hävitustööd.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]