Schnackenburg

Allikas: Vikipeedia
Schnackenburg
Vapp

Pindala 23,8 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 518 (31.12.2022)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 53° 2′ N, 11° 34′ E
Valla asend Lüchow-Dannenbergi kreisis

Schnackenburg on linn Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Lüchow-Dannenbergi kreisis. Linna pindala on 23,70 km². 31. detsembril 2017 elas seal 562 inimest. Linn asub Elbe vasakkaldal. Asudes Alam-Saksimaa idaservas, piirneb linn kõigist külgedest peale lääne endise Ida-Saksamaa territooriumiga. See on kõige hõredamini asustatud linn ("Stadt") endisel Lääne-Saksamaal, kuigi endisel Ida-Saksamaal oli üheksa linna veel hõredamini asustatud (peamiselt Brandenburgis).

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Schnackenburgi polaabi nimi on Godegord (vanemas Saksa viitematerjalis ka Godegür), arvatavasti sõnadest god (< slaavi *gadă) 'madu' ja gord (< slaavi *gordă) 'linnus', 'linn'. Saksa nimi Schnackenburg on tuletatud alamsaksa sõnadest Snaak või Snack 'madu' (mitmus Snaken või Snacken) ja Borg 'linnus', 'linn'.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1945 kuni 1990 oli Schnackenburg Saksamaa sisepiiri ületuskoht Elbe siseveeteel. Ületuskoht oli avatud laevade liiklemiseks Tšehhoslovakkia, Nõukogude okupatsioonitsooni (1949. aastani, seejärel Ida-Saksamaa) või Lääne-Berliini ning Briti okupatsioonitsooni (1949. aastani, seejärel Lääne-Saksamaa) vahel. Liiklus oli tsoonidevahelise liikluse regulatsioonide teema, millele järgnesid Lääne-Saksamaa ja Lääne-Berliini vahelised eriregulatsioonid: Transiidileping (1972).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]