Saaremaa Pojengifestival

Allikas: Vikipeedia
Saaremaa Pojengid
Saaremaa Puukooli näidisaed

Saaremaa Pojengifestival (inglise keeles Saaremaa Peony Gardens) toimub kord aastas Saaremaa Puukooli näidisaias.

Festivalist üldiselt[muuda | muuda lähteteksti]

Festival toimub juunis-juulis või algab esimese pojengiõie puhkemisega ja kestab seni, kuni viimane pojengiõis närtsib. Pojengifestivali kulminatsioon on juuni keskpaigast kuni juuni lõpuni, kui korraga õitsevad varased ja keskmised sordid ning alustavad õitsemist hilised sordid. See on ainulaadne ja unustamatu kogemus kogu Euroopas! Lähim sarnane festival toimub Hiinas.

Pojengiistandus[muuda | muuda lähteteksti]

Saaremaa Peony Gardens on ainus pojengide lõikelillede istandus Põhja-Euroopas ja suurim permakultuuri tarbeaed Eestis.

Saaremaa Puukooli istandus asub ~4 ha suurusel alal, mis on rajatud Pärsia paradiisiaia stiilis, kus esineb sümmeetria ja maa jaotus neljaks osaks, mida sümboliseerivad tuli, vesi, maa ja tuul. Paradiisiaeda nimetati ennekõike tarbeaiaks ja seal kasvatati toitu. Nii ka puukooli aias kasvavad järgmised söödavad taimed: toompihlakas, õunapuu, lodjapuu, astelpaju, kuslapuu, taralõng, viirpuu, aroonia, must sõstar, kuldsõstar, karussõstar, must leeder, karusmari, ebaküdoonia, kibuvits, pihlakas, pärn, kukerpuu jne.

Istandust hakati rajama 2014. aastal ja sealset kollektsiooni täiendatakse igal aastal.

Festivali korraldus[muuda | muuda lähteteksti]

Saaremaa Pojengifestival koosneb kahest alast: Saaremaa Puukooli müügialast ja pojengi lõikelillede istandusest. Istanduses kasvatatakse lõikelilleks üle 2500 pojengitaime.

Pojengifestivali kuldmedal[muuda | muuda lähteteksti]

Saaremaa Pojengifestivali lõpus valivad külalised ja žürii ühe pojengisordi, mis saab kuldmedali oma erakordse õitsemise, õievärvi ja suurepärase esitluse eest.

Saaremaa Pojengifestivali 2020 kuldmedalist oli "Old Faithful"[1]– aasta pojeng 2021! [2]

Külastajad[3][muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal külastas pojengifestivali üle 10 000 inimese. Külastajad on olnud peamiselt Eestist, aga neid on käinud ka Lätist, Soomest, Leedust, Venemaalt, Saksamaalt, Rootsist, Belgiast, Itaaliast ja Jaapanist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Saaremaa Puukool koduleht. "Pojeng Old Faithful".
  2. Saaremaa Puukool (01.06.2020). "Saaremaa Pojengifestival". saaremaapuukool.ee. Vaadatud 01.06.2020.
  3. [www.saaremaapuukool.ee/festival "Koduleht"]. 01.01.2021. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]