Saardami linnapea

Allikas: Vikipeedia

"Saardami linnapea" (originaalis Il borgomastro di Saardam) on Gaetano Donizetti koomiline ooper (melodramma giocoso, opera buffa) kahes vaatuses Domenico Gilardoni libretole Mélesville'i, Jean-Toussaint Merle'i ja Eugène Cantiran de Boirie  Le bourgmestre de Sardam, ou Les deux Pierres (1818) järgi. Esmaettekanne toimus 19. augustil 1827. aastal Napoli Teatro del Fondos. Rollide esmaesitajad olid Celestino Salvatori (Peeter Suur), Berardo Calvari Winter (Pietro), Raffaele Casaccia (Timoteo), Carolina Ungher (Marietta), Almerinda Manzocchi (Carlotta), Giovanni Pace (Leforte) ja Gaetano Chizzola (Ali Mahmed). Dirigeeris Nicola Festa.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ooperi faabulal on teatud sarnasusi Donizetti varasema 1-vaatuselise farsiga Il falegname di Livonia. Uus veneteemaline ooper valmis kiirustades 1827. aasta suvel. Esietendus võeti algul vastu mõõduka poolehoiuga. Populaarsus kasvas aga aasta jooksul pidevalt ning lõpuks mängiti seda selles teatris 35 korda. Tükk üritas levida ka teistesse Itaalia teatritesse. Jaanuaris 1828 etendati seda Milano Teatro alla Scalas, kuid seal ei läinud hästi. Mängiti vaid üks kord. Kohal viibinud Bellini torkas oma noore konkurendi töö kohta, et talle ei meeldinud esimeses vaatuses mitte midagi, teises vaatuses võis rahule jääda ühe duettiga ning töö tervikuna olnud fiasko. Sama tõrjuv vastuvõtt kordus viis kuud hiljem Roomas, kus samuti mängiti vaid üks kord. Ooperit esitati veel Barcelonas (1829), Torinos (1833), Viinis (1836), Berliinis (1837) ja Budapestis (1839). Seejärel vajus Peeter Suure teemaline ooper peaaegu pooleteiseks sajandiks unustusse. 20. sajandi esimene ettekandmine toimus alles 1973. aastal Zaandamis, kus ajaloohõngulisele teosele jätkus publikut üheksaks etenduseks. Veel on olnud lavastusi Hamburgis (2003) ja Bergamos Donizetti festivalil (2017).

Samal teemal on Albert Lortzingi ooper "Zar und Zimmermann" (1837).

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

- Tsaar  Peeter Suur (bariton), maskeerunud Pietro Mikailoffiks

- Pietro Flimann (tenor),  emigreerunud vene puusepp

- Timoteo Spaccafronna  (bass), Saardami linnapea

- Marietta (sopran),  linnapea tütar

- Carlotta (metsosopran),  linnapea kasutütar

- Leforte (bass), maskeeritud Filibertoks, tsaari usaldusisik

- Ali Mahmed  (tenor),  portjee

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus toimub 17. sajandi lõpul Hollandis Saardami linnas. Ooperi ajalooliseks taustaks on Venemaa tsaari Peeter Suure 1697. aastal tehtud diplomaatiline missioon Lääne-Euroopasse, mille käigus ta viibis augustis inkognito Zaandamis (Saardamis), et uurida Hollandi laevaehitust ja tuuleenergia kasutamist. Ta üüris Moskvas töötanud Hollandi sepalt väikese maja laevatehaste lähedal. Tema anonüümsus kestis vaid paar päeva kuni lahkus Amsterdami. Tema kaaslased jäid ametit õppima. Hollandis viibimise viie kuu jooksul  suhtles ta kõige rohkem  Amsterdami linnapea Nicolaes Witseniga, kes oli ekspert nii Venemaa asjades kui ka laevaehituses. 1717. aastal külastas Peeter I uuesti Hollandit, kusjuures märtsis ja augustis viibis taas Zaandamis.

Ooperi tegevus toimub 17. sajandi lõpul Hollandis Saardami linnas. Peeter Suur töötab puusepana Pietro Mikailoffi nime all Saardami laevatehases koos venelasest sõjaväeteenistuse eest Hollandisse põgenenud Pietro Flimanniga. Flimann, kellega tsaar on sõbraks saanud,  staatus on tagasihoidlik, kuid ta soovib meeleheitlikult abielluda linnapea tütre Mariettaga. Linnapea, teades, et tsaar on linna tulnud maskeeritult ja laevatehastes töötan kaks Pietrot, arvab, et Flimann ongi Peeter Suur. Tsaar kutsutakse tagasi Venemaale, et puhkenud mäss maha suruda. Ta peab paljastama oma tõelise identiteedi. Enne lahkumist annab ta Flimannile kõrge tiitli, mis võimaldab tal Mariettaga abielluda.

Muusikalood[muuda | muuda lähteteksti]

- Marietta kavatiin „Lungi da te, mio ben - fuggìa la calma”

- Timoteo kavatiin „Fate largo al Borgomastro”

- Flimanni, Tsaari ja Timoteo tertsett „Come ha fisso in me lo sguardo”

- Ansambel kooriga „Dèi saper ch'io vado in traccia”

- Tsaari ja Timoteo duett „Tu mi deridi, oh sciocco?”

- Flimanni ja Marietta duett „Allor che tutto tace”

- Tsaari aaria kooriga „Va, e la nave, in un baleno”

- Finaali ansambel kooriga „Brilli pure in sì bel giorno”

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Charles Osborne.The Bel Canto Operas of Rossini, Donizetti, and Bellini. Portland, Amadeus Press, 1994
  • DYNAMIC. Gaetano Donizetti Il borgomastro di Saardam CD, Viin, 2017