Sööbik ja Pisik

Allikas: Vikipeedia
Sööbik ja Pisik

"Sööbik ja Pisik" (norra keeles "Karius og Baktus") on Norra lasteraamat, mille autor ja illustraator oli Thorbjørn Egner.

Raamat ilmus trükist 1949. aastal, 1954. aastal tegi Ivo Caprino sellest 15-minutise nukufilmi. Mike Sevigi ja Turi Olderheimi ingliskeelne tõlge ilmus USA-s 1986.

Raamatu peategelased on Sööbik (mustajuukseline) ja Pisik (punapäine). Nende algsed nimed Karius ja Baktus viitavad kaariesele ja bakteritele. Nad on kaks väikest "hambatrolli", kes elavad väikese Jensi hambaaukudes. Neil on väga hea elu, kuna Jens sööb siirupiga saia ega pese pärast seda hambaid. Lõpuks aga lõhub hambaarst nende kodud ära ja korraliku hambahoolduse käigus loputatakse nad Jensi suust välja.

Humoorikate piltide ja tähtsa sõnumiga "Sööbik ja Pisik" on saanud Norra lastekirjanduse klassikaks. Selle avaldamisest saati on mitme põlvkonna Skandinaavia lapsed kuulnud lugusid hambatrollidest.

Eesti keeles on "Sööbik ja Pisik" ilmunud Arvo Alase tõlkes 1972. aastal. Varem, sh Eesti Raadio kuuldemängus, tunti teost pealkirjaga "Kaarius ja Baktus". 2007. aastal valmis Eesti Televisioonis Alase tõlke põhjal lastelavastus.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]