Sõjagalerii

Allikas: Vikipeedia
Grigori Tšernetsov. "Perspektiivvaade 1812. aasta sõja galeriist Talvepalees". Õlimaal lõuendil. 1829
Galerii asukoht (punasega) Ermitaažis

Sõjagalerii on galerii Venemaal Peterburis Ermitaažis. Galeriis on 332 portreemaali Venemaa Keisririigi kindralitest, kes osalesid 1812. aasta isamaasõjas. Maalide autorid on George Dawe ning tema abilised Aleksandr Poljakov ja Wilhelm August Golicke.

Galerii paikneb Talvepalee hoones silindervõlvidega ülalt valgustatud saalis, mille projekteeris Carlo Rossi. Saal ehitati juunist novembrini 1826 mitme ruumi asemele, mis asusid Vapisaali ja Suure troonisaali vahel. Mõlemasse läheb uks Sõjagalerii keskelt. Sõjagalerii asub Talvepalee suure kiriku läheduses. Sõjagalerii avati pidulikult 25. detsembril 1826.

Galerii avamise ajaks polnud veel kõik maalid valmis. Nende asemele paigaldati rohelise kangaga tühjad raamid, mille juures oli nimesilt. Sedamööda, kuidas maalid valmisid, vahetati nad tühjade raamide asemele. Dawe maalis kindraleid üldjuhul natuurist, aga nende kohta, kes vahepeal surnud olid, kasutas eeskujuna varasemaid maale. 13 kindrali kohta ei õnnestunud siiski välimust piisavalt hästi kindlaks teha ja nende maalide asemele jäidki rohelise kangaga tühjad raamid.

Kindralite maalidele lisaks toodi 1830. aastatel galeriisse kolm maali, mis kujutasid Venemaa keisrit Aleksander I hobusega, Preisimaa kuningat Friedrich Wilhelm III ja Saksa-Rooma keisrit Franz II. Esimese kahe maali autor on Franz Krüger ja Saksa-Rooma keisri maalis Johann Peter Krafft.

29. detsembril 1837 hävis Sõjagalerii tulekahjus. Põleng edenes aeglaselt ja kõik Dawe' maalid õnnestus päästa. Arhitekt Vassili Stassov taastas sõjagalerii mitte päris endisena, vaid 6 m pikemana ja karniisi alla lisas ta kitsa ümberkäigugalerii.

Nõukogude võimu ajal täiendati galeriid 4 maaliga paleegrenaderidest. See oli sõjaväe tseremoniaalne eriüksus, mis moodustati 1827 isamaasõja veteranidest Talvepalee valvamiseks. Need portreed maalis samuti George Dawe aastal 1828. Neil kujutati kaptenit Vassili Lavrentjevit, grenaderi Ilja Jamnikut, allohvitseri Jefim Getgorti ja trummilööjat Vassili Akentjevit. Veel lisati kaks Peter von Hessi maali 1840. aastatest "Borodino lahing" ja "Prantslaste taganemine üle Berezina jõe".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]