Roni Size

Allikas: Vikipeedia
Roni Size
Roni Size (2005)
Roni Size (2005)
Sünninimi Ryan Williams
Sündinud 29. oktoober 1969 (54-aastane)
Päritolu Bristol, Suurbritannia
Stiilid trumm ja bass, hiphop, elektrooniline muusika
Elukutse DJ, produtsent
Tegev 1988 kuni kaasaeg
Plaadifirma Full Cycle Records, Mansion Sounds
Seotud esitajad Reprazent, Breakbeat Era

Roni Size (kodanikunimega Ryan Owen Granville Williams, sündinud 29. oktoobril 1969 Bristolis) on Suurbritannia produtsent ja DJ, trummi ja bassi kollektiivi Reprazent eestvedaja.

Roni Size'i ja Reprazenti debüütalbum "New Forms" pälvis 1997. aastal Mercury muusikaauhinna.

Noorpõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Williams sündis Bristolis Jamaica immigrantide perekonnas.

Nooruses kuulas ta reggae't ja hiphoppi ning külastas paljusid muusikaüritusi. Kohalikus noortekeskuses õppis ära muusika produtseerimise põhialused. Kui ta 16-aastaselt koolist välja visati, hakkas muusikaga tegelema[1] ja õpetas noortekeskuses ka teisi huvilisi.[2] 1980. aastate lõpus katsetas ta reggae ja house'iga,[3] seejärel liikus edasi jungle'i juurde. Ta käis usinalt reividel ja oli nii jungle'i kui ka trummi ja bassi sünni juures.

Loometegevus[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastate alguses hakkas ta koostööd tegema DJ Krusti, DJ Die ja Suv'iga.[3]

1992. aastal andis Roni Size mitu singlit välja plaadifirma V Recordings kaudu, kuid 1993. aastal asutasid Size, Krust ja nende peokorraldajast sõber Chris Lewis oma plaadifirma Full Cycle Records (algselt kandis nime Full Circle Records).[4]

1997. aastal andis plaadifirma Talkin' Loud välja kogumiku "New Forms", mis sai plaatinaplaadiks. New Forms tuli välja koostöös rühmitusega Reprazent, kuhu lisaks Roni Size'ile kuulusid DJ Krust, DJ Die, Suv, Onallee, Dynamite MC ja Bahamadia. Kogumiku tuntuim lugu oli "Brown Paper Bag". Reprazenti loodud trummis ja bassis on mõjutusi hiphopist, funk'ist, soulist, džässist, dubist ja house'ist.

1999. aastal eksperimenteerisid Roni Size ja DJ Die koos laulja Leonie Lawsiga projekti "Breakbeat Era" tarbeks trummi ja bassi ja rokihelide kombineerimisega.[5] Lindistatud lood jõudsid kogumikule "Ultra Obscene".

2000. aastal tuli välja Reprazenti teine album "In the Møde". Koostööd tehti ka Wu-Tang Clanist tuntud Method Mani, Rage Against The Machine'i liikme Zac de la Rocha ja beatbox'i meistri Razheliga.

2001. aastal töötas Roni Size MC Tali albumi "Lyric on My Lip" kallal.

2002. aastal tuli välja esimene sooloplaat "Touching Down".

2004. aastal ilmus Roni Size'i kogumik "Return to V". Kauamängival astusid teiste vokalistide seas üles Beverly Knight, Jocelyn Brown, Vikter Duplaix ja Rodney P.

2008. aastal tuli Reprazent uuesti kokku ja välja anti "New Formsi" uusversioon "New Forms²".

2014. aastal tuli välja Roni Size'i album "Take Kontrol". Albumi andis välja Roni Size'i uus plaadifirma Mansion Sounds.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]