Rockefeller Center

Allikas: Vikipeedia
Rockefeller Centeris asuv Comcast Building
Rockefeller Center

Kaart

Rockefeller Center on suur ärihoonetekompleks New Yorgis, mis koosneb 19 kõrgemast ja madalamast kontorihoonest 8,9 hektari suurusel maa-alal 48th Streeti ja 51st Streeti tänava vahel Fifth Avenue ja Sixth Avenue puiestee ääres.

Midtown Manhattanil asuvate hoonete ehitus telliti Rockefelleri suurtöösturite suguvõsa poolt ja valmis aastatel 19311933. Kuna hoone valmis ülemaailmse majanduskriisi ajal, siis ei leidunud rendipindade täitmiseks piisavalt üürnike. Nii otsustati keskus anda paljude raadiojaamade ja uudisteagentuuride käsutusse.

See on suurim erakapitalil põhinev omataoline hoonetekompleks maailmas, mis sümboliseerib rahvusvaheliselt modernistlikku ja kapitalistlikku art déco arhitektuuristiili. 1987. aastast alates on kompleks olnud Ameerika Ühendriikide riiklik ajaloomälestis (National Historic Landmark). Samuti on Rockefeller Center kuulus enda iga aastase pühadeaegse jõulupuu ja liuvälja, kui ka Atlase skulptuuri ja 259 meetri kõrguse Comcast Building pilvelõhkuja (endine GE Building) otsas asuva vaateplatvormi poolest.

Rockefelleri keskuse hooned[muuda | muuda lähteteksti]

Rockefeller Center 1937. aastal

Tänapäevane keskus on kombinatsioon kahest hooneteansamblist kogupinnaga 743 000 m²: vanemast neljateistkümnest 1930. aastate art-déco-stiilis kontorihoonest, koos ühe 1947. aastal ehitatud hoonega 51. tänava ääres, ja neljast rahvusvahelises stiilis tornist, mis ehitati 1960-70ndatel Kuuenda puiestee äärde.

Originaalne kompleks[muuda | muuda lähteteksti]

Lisahooned[muuda | muuda lähteteksti]

Pildigalerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]