Riezi baptisteerium

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Riezi ristimiskabel)
Vaade baptisteeriumile lõunast
Ehitis aastal 1887. Postkaart
"Intérieur et extérieur du temple circulaire de Riez", gravüür Jean-Abel Hugo teosest "France historique monumentale" (1836)

Riezi baptisteerium on väike eelromaani ristimiskirik Riezi vallas Alpes-de-Haute-Provence'i departemangus Provence-Alpes-Côte d’Azuris. Ehitis on dateeritud 5.–6. sajandisse ja kuulub vanimate kristlike ehitiste hulka Prantsusmaal. Alates 1840. aastast on baptisteerium Prantsusmaa ehitismälestiste nimekirjast kui monument historique[1].

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Riezi piiskopkond loodi 5. sajandil. Varakristlik ristimiskirik püstitati 5. või 6. sajandil ja algselt oli see lääneosas ühendatud 5. sajandil ehitatud katedraaliga, millest on tänaseks säilinud vaid alusmüüride fragmendid. Piiskopkond saadeti laiali Prantsuse revolutsiooni ajal.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Baptisteeriumi välismüürid moodustavad ruudu. Katus on allosas neljatahuline püramiid, ülal selle keskel on veidi kõrgem kaheksanurkne osa. Siseruum on kaheksanurkne ja selle keskel omakorda kupliga kroonitud oktogoon, mida toetab kaheksa graniitsammast marmorist korintose kapiteelidega, spolia Rooma ajast. Ruudu nurkade poole jäävais seintes on poolringikujulised nišid[2]. Ruumi kattev kaheksasiiluline kuppel ehitati alles 12. sajandil ja kuulub romaanika ehitusfaasi. Ruumi keskel on põrandas kaheksanurkne sügav ristimisbassein, kuhu ristitav mahtus üleni.

Tänapäeval paikneb baptisteeriumis lapidaarium, kus on eksponeeritud antiikajast ja varakeskajast pärinevad raiddetailid ja ehitusfragmendid[3].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]