Richard Wunderlich

Allikas: Vikipeedia

Richard Constantin Aleksander Wunderlich (22. september 1902 Viiburi3. juuli 1976 Stockholm) oli mööblidisainer ja sisearhitekt. Wunderlich oli 1940–1941 Jaan Koorti nimelise Riigi Rakenduskunsti Kooli (praegune EKA) sisearhitektuuri osakonna juhataja.

Tool presidendi kantseleis

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Richard Wunderlich sündis Viiburis, kuid juba noorena läks koos perega Tallinna elama. Ta õppis Tallinna Kunstkäsitöö koolis ja paralleelselt ka Hans Laipmanni [1] ateljees ning seejärel Pallases Tartus. Richard Wunderlich õppis 1928–1929 Haridusministeeriumi stipendiaadina Kölni Werkschules sisearhitektuuri ning on teadaolevalt esimene eestlane, kes omandas vastava erialalise hariduse. Wunderlich oli aastaid Rakenduskunstnike Ühingu esimees.

1933. aastal lõi Wunderlich koos Erich Birkiga sisustusettevõtte Uudne Mööbel, mis tegeles luksusmööbli disainimisega. Tema disainitud mööblit kasutati muuhulgas kas Kadriorus presidendi kantselei koosolekutesaalis.

1937. aastal Pariisi maailmanäitusel oli Wunderlich Eesti paviljoni peakujundaja. Wunderlich pälvis maailmanäituselt kuldmedali kaladega kapi eest (teine pilt).

Aastal 1944 läks ta Saksamaale, pärast sõda viibis ta DP-laagris Lübeckis; ta kujundas ja osaliselt ka teostas laagri kiriku. Aastal 1947 asus ta Saksamaalt Rootsi, kus ta töötas üle 20 aasta Nordiska Kompanietis sisearhitektina.

Eesti sõjakalmistu Lübeckis

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti Päevaleht = Estniska Dagbladet, 28 juuli 1976". Eesti Päevaleht. 28. juuli 1976.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]