Sisemised ja välimised omadused

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Relatsiooniline omadus)

Sisemised ja välimised omadused (inglise keeles intrinsic and extrinsic properties) on mõistete paar, milles sisemised omadused on omadused, mis objektil on iseenesest, sõltumatult muudest entiteetidest ning välimised ehk relatsioonilised (relational) omadused on omadused, mis sõltuvad objekti suhtest teiste entiteetidega. Näiteks mass on iga füüsilise objekti sisemine omadus, mis ei sõltu muudest entiteetidest ning kaal on füüsilise objekti välimine omadus, mis sõltub näiteks gravitatsioonivälja, milles objekt asub, tugevusest.

Sisemiste ja välimiste omaduste uurimine on üks ontoloogia teemasid.

Sisemiste ja välimiste omaduste võrdlus[muuda | muuda lähteteksti]

David Lewis on välja pakkunud rea kriteeriume sisemiste ja välimiste omaduste eristamiseks[1]:

  1. propositsioon, millega millelegi omistatakse sisemisi omadusi, käib ainult selle kohta, samas kui millelegi välimiste omaduste omistamine ei käi mitte niivõrd selle kohta, kuivõrd suurema terviku kohta, mis sisaldab seda miskit kui osa.
  2. Entiteedil on sisemised omadused ainult kombel, mis entiteet ise, ja mitte miski muu, on (the way that thing itself, and nothing else, is). See ei ole nii välimiste omaduste puhul, kuna need võivad entiteedil olla suurema terviku kombel.
  3. Millegi sisemised omadused sõltuvad ainult sellest entiteedist endast (depend only on that thing), samas kui millegi välised omadused võivad sõltuda kas tervenisti või osaliselt millestki muust.
  4. Kui millelgi on sisemised omadused, sellest on võimalik valmistada ükskõik kui palju täpseid koopiaid (any perfect duplicate), samas kui uude keskkonda sattuvad koopiad võivad oma välimiste omaduste poolest erineda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lewis, David (1983). "Extrinsic Properties". Philosophical Studies. Springer Netherlands. 44: 197–200. ISSN 0031-8116.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]