Rajalane

Allikas: Vikipeedia
Rajalane
Tüüp kolm korda nädalas
Väljaandja Valga Eesti Kirjastuse-Ühisus
Toimetaja August Kõiv
Jaan Pommer
Asutatud 1919
Keel Eesti
Toimetus Valga
Sõsarajalehed „Jauna Dsihve" ja „Tautas Valss"

Rajalane oli aastatel 1919-1921 Valgas ilmunud, oma sõnade järgi, "demokraatline ajaleht, wäljaspool kõiki poliitilisi parteisid".[1]

Ajaleht oli peamiselt Valga ja teiste Eesti-Läti piiriäärsete alade eestlaste häälekandja ning oluline ametlikke ja avalikke teadete vahendaja. Esimene number ilmus 22. veebruaril 1919 pärast Valga vabastamist enamlaste käest.[2] Algselt ajaleht ilmus kord nädalas ja siis kolm korda nädalas: teisipäeval, neljapäeval ja laupäeval.

Ajalehte väljastas Adamsoni trükikojas "Valga Eesti Kirjastuse-Ühisus", mille moodustasid Artur Karl Kokkult, Johannes Kreideberg, Jaan Pommer ja August Kõiv. Lehe algataja oli Valga komandant Karl-Friedrich Kornel ja selle vastutav toimetaja oli alguses August Kõiv ning alates 1919. aasta aprillist Jaan Pommer.

Algselt toimetus asus aadressis Pihkva tänav 5 "Ühistöö", alates 23. augustist Moskva tänav 15/17 teisel korrusel ja alates oktoobrist 1919 Valga linna komandantuuri uutes ruumides saksa seltsi "Musse" maja, Riia tänav 5, teisel korrusel. Jaanuaris 1920 toimetus kolis Vassili majja aadressil Pihkva tn 5, Valga Maakonnavalitsuse ruumidesse.[2]

Jaan Pommer alustas uue ajalehe Lõuna-Eesti toimetamise 19. septembril 1921. Rajalase viimane number oli ilmunud 1. septembril.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]