Raamatukoer

Allikas: Vikipeedia

Raamatukoer, ka lugemiskoer on väljaõppe saanud ehk professionaalne teraapiakoer, kes aitab innustada lugema neid lapsi, noori või täiskasvanuid, kellel on lugemisega seotud probleeme, näiteks hääldamisraskused. Sõbraliku kaaslasena suudab koer luua turvalise keskkonna, kus alles lugema õppivatel või näiteks düsleksia, autismi või lugemisraskuste all kannatavatel lastel on võimalik oma probleemidega tegeleda, tundmata end klassikaaslastega võrreldes alaväärsena või kartmata kannatamatute täiskasvanute pahameelt. Vastupidi – looma juuresolek vähendab lugemisest tingitud tõrget ja stressi ning julgustab. Lähtutakse teooriast, et kuna loom on tähelepanelik ega anna hinnanguid, siis tunneb laps ennast sõnade hääldamisel tekkivate raskustega maadeldes või lausete mõtet kokku pannes kindlamalt. Laps teab, et koer ei narri ega naera, vaid on toeks.[1]

Raamatukoera töö eesmärgid:

  • lugemise suurendamine;
  • õnnestumiskogemuste tekitamine lugejale (julguse kasvatamine, huvi avastamine, tähelepanu ja initsiatiivi parandamine);
  • sallivuskasvatus, sotsiaalsuse parandamine.[2]

Uuringud on näidanud, et "koeralugejate" edusammud jätavad varju nende omad, kes koertele ei loe.[1]

Teenus seisneb lühidalt selles, et lugeda soovija broneerib raamatukoeraga raamatukogus endale lugemisaja ja loeb umbes 15–30 minutit korraga. Lugeda võib kõike alates koomiksitest kuni romaanideni, lugeja omal soovil. Teenus on tasuta.

Eestis tegutsevad raamatukoerad alates 2013. aastast Tallinna Keskraamatukogus, vt ka artiklit Susist, ja alates 2014. aastast Tartu Linnaraamatukogus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "What Happens When Children Read to Dogs". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. august 2014. Vaadatud 11. augustil 2014.
  2. "Kirjastokoira-lukukoira". Originaali arhiivikoopia seisuga 12. august 2014. Vaadatud 11. augustil 2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]