Mine sisu juurde

Pulmaöö peitusemäng

Allikas: Vikipeedia
Pulmaöö peitusemäng
Ready or Not
Žanr Põnevik, õudus, müsteerium
Režissöör
Stsenarist
Helilooja Brian Tyler
Peaosades
Monteerija Terel Gibson
Produtsent v
Tootja Fox Searchlight Pictures
Aasta 2019
Esilinastus 21. august 2019 (Ameerika ühendriigid)
Kestus 95 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel Inglise
Eelarve $6 miljonit
Piletitulu $57.6 miljonit
Ametlik veebileht
IMDb profiil

Pulmaöö peitusemäng on 2019. aasta Ameerika musta komöödia õudusfilm, mille lavastasid Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett ning mille stsenaristid onGuy Busick ja R. Christopher Murphy. Filmi peaosades on Samara Weaving, Adam Brody, Mark O'Brien, Elyse Levesque, Nicky Guadagni, Henry Czerny ja Andie MacDowell . Film räägib noorest pruudist, keda jahib pruudi abikaasa jõukas perekond pulmaööl, et teda rituaali raames kuradile ohverada.

Filmi ettevalmistused algasid 2017. aasta novembris, kui filmitegemise ettevõte Radio Silence liikmed Bettinelli-Olpin ja Gillett palgati filmi režissöörideks ning stsenaristideks Busick ja Murphy. Pärast esialgse esilinastus kuupäeva määramist toimus casting 2018. aasta augustist oktoobrini. Põhiline filmimise periood algas hiljem samal kuul ja lõppes novembris Torontos, Kanadas ja selle ümbruses ning Ontario provintsis. Filmi muusikat koostama ja looma palgati Brian Tyler, see tähistas tema esimest koostööd Bettinelli-Olpini ja Gillettiga.

Pulmaöö peitusemäng esilinastus rahvusvahelisel Fantasia filmifestivalil 27. juulil 2019. Ameerika Ühendriikides esilinastus 21. augustil 2019. Filmi autoriks on Fox Searchlight Pictures . See sai kriitikutelt positiivseid hinnanguid ja teenis kogu maailmas 57,6 miljonit dollarit kassatulu 6 miljoni dollari suuruse eelarvega. See nomineeriti 46. Saturni auhindade jagamisel parima õudusfilmi laureaadiks.

Filmi tegevustik

[muuda | muuda lähteteksti]

Lapsena näeb Daniel le Domas oma pere häärberis haavatud meest Charlesi, kes palub temalt abi. Selle asemel annab Daniel Charlesist teada oma perele, kes saabuvad pidulikes maskides ja rüüdes. Hoolimata pruudi Helene palvetest lastakse Charles maha ja ta tiritakse lukustatud ruumi.

Kolmkümmend aastat hiljem kavatseb Danieli vend Alex, eduka ettevõtte Le Domasi Perekonna Mängud omanike võõrandunud poeg, abielluda endise kasulapse Grace'iga. Alexi ja Grace'i pulmapäeval kohtub pruut le Domase perekonnaga: Danieli ja tema naise Charity'ga; Alexi kokaiinisõltlasest õe Emilie'ga ning tema abikaasa Fitchi ja nende väikeste poegade Georgie ja Gabe'iga; Alexi tädi Helene ning tema vanemate Tony ja Beckyga. Pärast tseremooniat selgitab Tony, et tema esivanem Victor le Domas sõlmis lepingu kellegagi, kelle nimi on "le Bail", et ehitada Le Domase perekonna firma vastutasuks selle eest, et perekond järgib traditsiooni: pulmapäeva südaööl loosib iga uus perekonnaliige mängukaardi Le Baili puslekastist. Grace loosib endale peitusemängu. Uskudes, et see on kahjutu mäng, peidab Grace end ära samal ajal,kui iga Le Domasi pereliige saab relva. Alex leiab Grace'i ning nad näevad, kuidas Emilie kogemata tapab teenija, keda ta peab ekslikult Grace'iks.

Alex paljastab, et tema perekond on neetud. Kui uus perekonna liige tõmbab peituse kaardi, peavad ülejäänud pereliikmed ta enne koitu üles leidma ja rituaalselt ohverdama, vastasel juhul surevad pereliikmed ära. Peitusemängu mängis viimati Helene abikaasa Charles. Kui häärber on lukustatud, lülitab Alex turvasüsteemi välja, et Grace saaks põgeneda. Gracei näeb Daniel, kes on oma perekonnas pettunud ja annab pruudile edumaa enne, kui teisi hoiatab. Selles kaoses tapab Emilie kogemata ühe teeneri. Grace'i põgenemist takistab perekonna ülemteener Stevens. Naine omakorda pritsib talle näkku kuuma teed, mida mees valmistas, ja jookseb minema. Alexit piiravad Daniel ja Tony pärast seda, kui ta viimast ründab. Grace'i näeb kolmas teener, kes pere kutsudes kogemata lömastab ennast toiduliftis.

Grace jookseb kitselauta, kus Georgie talle kätte tulistab. Naine lööb ta oimetuks, kuid ehmatab kitse peale ja kukub auku, mis on täidetud Le Domase varasemate ohverduste, sealhulgas Charlesi surnukehaga. Ta põgeneb ja pääseb läbi esivärava. Stevens jälitab Grace'i metsani. Pruut võitleb Stevensiga, kuid lõpuks teener vangistab ta. Kui ta Grace'i majja tagasi sõidutab, ärkab neiu ja ründab Stevensit, mistõttu teeb auto avarii ja tapab Stevensi. Õnnetuse lähedal olev Daniel võtab Grace'i kinni pärast seda, kui mõistab, et ta isa jälgib teda salaja.

Le Domase perekond valmistub rituaalset ohverdust lõpule viima, kuid Daniel mürgitas nad rituaalitopsis mittesurmava annuse vesinikkloriidhappega . Charity tulistab Danieli kaela pärast seda, kui too üritab Grace'i kaitsta, jättes ta Grace'i põgenemisel maha veritsema. Käimasolevas kaoses süüdatakse häärber põlema ja Grace'i ründab Beckyt, kelle ta Le Baili mängukastiga surnuks peksab.

Alex pääseb käeraudadest lahti ja läheb Grace'i otsima, kuid on tunnistajaks, kuidas naine ründab tema ema. Grace tõmbub Alexist eemale, kes mõistab, et Grace ei usalda teda kunagi ja jätab ta peale sealt põgenemistl peaaegu kindlasti maha. Seetõttu Alex võtab Grace kinni ja nad viivad rituaali uuesti läbi. Grace vabaneb rituaalilaualt just siis, kui saabub koit. Vaatamata sellele, et Grace on mängu võitnud, üritab Helene teda ikkagi rünnata, kuid ta plahvatab needuse tagajärjel. Ülejäänud pereliikmed plahvatavad ükshaaval, jättes alles vaid Alexi, kes püüab Grace'i veenda, et ta talle andestaks. Ta keeldub ja viskab oma sõrmuse maha, teatades, et ta soovib lahutust, Alex alistub siis needusele ja plahvatab. Le Bail ilmutab end korraks Grace'ile ja noogutab heakskiitvalt.

Öö ainuke ellujääja Grace kõnnib põlevast mõisast välja just siis, kui politsei saabub. Temalt küsides, mis juhtus, vastab ta lihtsalt "langud".

  • Samara Weaving - Grace, Alexi naiivne ja tagasihoidlik noor pruut ja naine
  • Adam Brody - Daniel Le Domas, Alexi ja Emilie alkohoolikust vend
    • Etienne Kellici - noor Daniel Le Domas
  • Mark O'Brien - Alex Le Domas, Grace'i konfliktne abikaasa, Danieli ja Emilie vend
    • Chase Churchill - noor Alex Le Domas
  • Henry Czerny - Tony Le Domas, Le Domas Mängu Ülemvõimu omanik ja Le Domase perekonna patriarh
  • Andie MacDowell - Becky Le Domas, Danieli, Emilie ja Alexi perekeskne ema
    • Kate Ziegler - noor Becky Le Domas
  • Melanie Scrofano - Emilie le Domas, Danieli ja Alexi kokaiinisõltlasest õde
  • Kristian Bruun - Fitch Bradley, Emilie väeti abikaasa, Georgie ja Gabe isa
  • Elyse Levesque - Charity Le Domas, Danieli peen naine, kellel on arvatavasti Grace'iga sarnane madalama klassi taust
  • Nicky Guadagni - Helene Le Domas, Danieli, Emilie ja Alexi hirmuäratav tädi
    • Elana Dunkelman - noor Helene le Domas
  • John Ralston - Stevens, Le Domase ustava pere ülemteener
  • Liam McDonald - Georgie Bradley, Fitchi ja Emilie poeg
  • Ethan Tavares - Gabe Bradley, Fitchi ja Emilie poeg
  • Hanneke Talbot - Clara, ilmselge "lemmik" teener, kellele Emilie tulistas näkku
  • Celine Tsai - Tina, teener, keda Emilie lasi kogemata ambuga suhu ja Helene lõi talt kirvega pea otsast
  • Daniela Barbosa - Dora, teenija, kes palgati, sest Tonyle meeldis, kuidas ta tantsib, ta lömastati toidulifti poolt
  • Andrew Anthony - Helene surnud abikaasa Charles, Danieli, Emilie ja Alexi onu
  • Nat Faxon - autoabifirma töötaja Justini hääl
  • Filmi stsenaristid Guy Busick ja R. Christopher Murphy - video "Kuidas kasutada ristvibu" juhendajad
  • Filmi produtsent James Vanderbilt - Le Bail, nime Belial anagramm, heebrea piiblis õela või väärtusetu iseloomustamiseks kasutatud sõna, mis on nimetatud kuradiks .

2017. aasta novembris teatati, et Guy Busicki ja R. Christopher Murphy stsenaariumi järgi lavastavad filmi Matt Bettinelli-Olpin ja Tyler Gillett . Pulmaöö peitusemängu produtseerijateks on Tripp Vinson, James Vanderbilt, William Sherak ja Bradley J. Fischer. Tara Farney, Tracey Nyberg ja Chad Villella olid tegevprodutsendid Mythology Entertainmenti ja Vinson Filmsi tootmisfirma all. 2018. aasta augustist oktoobrini olid filmi osatäitjateks Samara Weaving, [1] Andie MacDowell, [2] Adam Brody, Mark O'Brien, Melanie Scrofano, Henry Czerny ja Elyse Levesque . [3] [4]

Põhiliselt filmiti 15. oktoobrist 2018 kuni 19. novembrini 2018 Toronto piirkonnas. Mõned võttepaigad olid Casa Loma, Sunnybrooki park, Claireville'i looduskaitseala ja Parkwood Oshawas, Ontarios . [5]

Esilinastus

[muuda | muuda lähteteksti]
public transport double-decker bus in Hong Kong with Ready or Not advertisment on it's side
Pulmaöö peitusemängu reklaam bussi küljel Wah Fus, Hongkongis

Filmi esmane esilinastus toimus Fantasia rahvusvahelisel filmifestivalil 27. juulil 2019 [6]. Ameerika Ühendriikides esilinastus film 21. augustil 2019. [7] Pulmaöö peitusemäng ilmus digitaalsel kujul 26. novembril 2019 ning DVD ja Blu-ray kujul 3. detsembril. [8] DVD sisaldab 42-minutilist kaadritagust materjali, Samara Weavingi ning režissööride Matt Bettinelli-Olpini ja Tyler Gilletti ning tegevprodutsent Chad Villella kommentaare, samuti fotogaleriid ja filmimise käigus toimunud naljakaid hetki. [9]

Pulmaöö peitusemäng teenis Ameerika Ühendriikides ja Kanadas 28 714 231 dollarit ja muus maailmas 28 901 546 dollarit, mis teeb kokku 57 615 777 dollarit.

USA-s ja Kanadas prognoositi filmi tuluks umbes 6,5 miljonit dollarit avanädalavahetusel ja 8–12 miljonit dollarit järgneval nädalal. Filmi näidati 2818 kinos ja see oli Fox Searchlighti ajaloo kõige laiaulatuslikum film. [10] [11] See teenis esimesel päeval 1,9 miljonit dollarit, mille seas on ka 730 000 dollarit teisipäevaõhtuste eelesilinastustega, ja teisel päeval 1,1 miljonit dollarit. Film teenis avanädalavahetusel 8 miljonit dollarit (ja esimese viie päeva jooksul 11 miljonit dollarit). [12] Teisel nädalavahetusel langes filmi menu vaid 26%, teenides 5,9 miljoni dollarit. [13]

Kriitiline vastukaja

[muuda | muuda lähteteksti]

Filmide arvustuste veebisaidil Rotten Tomatoes on 88% kolmesaja kahekümnest kriitikust andnud positiivseid kommentaare, keskmine hinnang on 7,2/10. Ühismeelena arvatakse järgnevalt: "Nupukas, õõnestav ja täis musta huumorit, Pulmaöö peitusemäng on rahvamasse meelitav õudusfilm, millel on ka peapööritavalt meelelahutuslik pool". Metacritic andis filmile 64 punkti 100st, 39 kriitiku arvamuse põhjal, mis näitab üldiselt positiivseid kommentaare. CinemaScore poolt läbi viidud küsitlusel anti filmile keskmine hind "4+" 5+ kuni 1 skaalal, samas kui PostTrak andis sellele keskmise hinde 71% (keskmine oli 5 punktist 3,5) ja 50% andis kindla soovituse seda vaadata.[12]

Filmi tulevik

[muuda | muuda lähteteksti]

2024. aasta märtsis teatati, et filmile on tulemas järg ja režissööriks saab Adam Robiteliga. Oletatakse , et Samara Weaving taasesitab enda rolli.

  1. McNary, Dave (22. august 2018). "Samara Weaving to Star in Thriller 'Ready or Not' for Fox Searchlight". Variety. Vaadatud 26. oktoobril 2018.
  2. D'Alessandro, Anthony (20. september 2018). "Andie MacDowell Joins Fox Searchlight Thriller 'Ready Or Not'". Deadline Hollywood. Vaadatud 26. oktoobril 2018.
  3. N'Duka, Amanda (18. oktoober 2018). "Adam Brody & Mark O'Brien Join 'Ready Or Not' Thriller At Fox Searchlight". Deadline Hollywood. Vaadatud 26. oktoobril 2018.
  4. N'Duka, Amanda (23. oktoober 2018). "Eden Brolin Joins Vince Vaughn In 'Arkansas'; Fox's 'Ready or Not' Adds Elyse Levesque". Deadline Hollywood. Vaadatud 26. oktoobril 2018.
  5. Marc, Christopher (13. september 2018). "Fox Searchlight's Thriller 'Ready Or Not' Starring Samara Weaving Shoots October–November". GWW. Vaadatud 26. oktoobril 2018.
  6. Kay, Jeremy (27. juuni 2019). "Fox Searchlight's horror 'Ready Or Not' joins Fantasia line-up". Screen Daily. Vaadatud 30. juunil 2019.
  7. D'Alessandro, Anthony (7. mai 2019). "Disney-Fox Updates Release Schedule: Sets Three Untitled 'Star Wars' Movies, 'New Mutants' Heads To 2020, 'Ad Astra' To Open Fall & More". Deadline Hollywood. Vaadatud 7. mail 2019.
  8. Maison, Jordan (22. oktoober 2019). "Ready or Not Blu-Ray Release Details Revealed". Cinelinx.
  9. Miska, Brad (26. november 2019). "'Ready or Not' Featurette: Henry Czerny as the 60-Year-Old Petulant Child [Exclusive]". Bloody Disgusting. Vaadatud 29. novembril 2019.
  10. McClintock, Pamela (21. august 2019). "Box Office: 'Ready or Not' Gets the Widest Release in Fox Searchlight's History". The Hollywood Reporter. Vaadatud 21. augustil 2019.
  11. Rubin, Rebecca (21. august 2019). "'Ready or Not,' 'Angel Has Fallen' Enter Box Office Race". Variety. Vaadatud 21. augustil 2019.
  12. 12,0 12,1 D'Alessandro, Anthony (25. august 2019). "Gerard Butler's 'Angel Has Fallen' Rises Near Franchise's 'London' Sequel With $21M+ Opening – Sunday Final B.O." Deadline Hollywood. Vaadatud 25. augustil 2019. Viitamistõrge: Vigane <ref>-silt; nime "opening" on määratud mitu korda erineva sisuga.
  13. D'Alessandro, Anthony (1. september 2019). "'Angel Has Fallen' Still In Flight At Sluggish Labor Day Box Office With $16M+ 4-Day". Deadline Hollywood. Vaadatud 3. septembril 2019.