Pulau Ubin

Allikas: Vikipeedia
Pulau Ubin
Koordinaadid 1° 25′ N, 103° 58′ E
Pindala 10,2 km² Muuda Vikiandmetes
Pikkus 8 km Muuda Vikiandmetes
Laius 1,7 km Muuda Vikiandmetes

Pulau Ubin, tuntud ka kui lihtsalt Ubin, on saar Singapuri kirdeosas.

1960. aastatel elas Pulau Ubinil paar tuhat inimest, kes tegelesid peamiselt graniidi kaevandamisega, nüüdisajal elab saarel vaid mõnisada inimest. Saar on üks viimaseid maapiirkondi Singapuris, kus on veel rikkalik floora ja fauna. Saar kuulub Ubin-Khatib Important Bird Area (IBA) hulka, sest seal on ohtralt kohalikke ja läbirändavaid linde, kellest mõned on ka ohustatud liigid.[1]

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Pulau Ubin tähendab malai keeles graniitsaart, millele viitavad ka mitmed mahajäetud graniidikaevandused. Pulau tähendab saart ning ubin on jaavakeelne sõna kandilise kivi kohta. Kunagi tehti saare kividest põrandaplaate, mida kutsuti jubinateks ning hiljem lühemalt – ubin.

Legend[muuda | muuda lähteteksti]

Legendi järgi tekkis saar, kui kolm looma – konn, siga ja elevant – võistlesid, kes jõuab esimesena Singapurist Johori. Need loomad, kes reisiga hakkama ei saanud, pidid muutuma kiviks. Kõigil loomadel tekkiski reisi vältel mitmesuguseid tõrkeid ning nad ei jõudnud Johori, nii et elevandist ja seast tekkis Pulau Ubini saar ning konnast Pulau Sekudu saar, mida tuntakse ka Konna saarena.

Praegune seisukord[muuda | muuda lähteteksti]

Pulau Ubin on üks viimaseid maapiirkondi Singapuris, mis on puutumatuks jäänud urbaniseerumisest, betoonhoonetest ja asfaltteedest. Saarel on vana Singapuri puuhooned, muulid ja puutumatu loodus. Kuigi viimastel aastatel on ühiskonnas korduvalt arutatud mitmesuguseid arendusplaane, näiteks metrooliini pikendamist saareni, siis seni on piirdutud mõne üksiku asfalttee ja varjualuse ehitamisega, toetamaks aina arvukamaks muutuvate turistide seas populaarseks saanud jalgrattamatku.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ubin–Khatib". Important Bird Areas factsheet. BirdLife International. 2014. Vaadatud 18.03.2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]