Mine sisu juurde

Puiduliim

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Puiduliimid)

Puiduliim on puitmaterjalide ühendamise liim. Puiduliimid on looduslikud või sünteetilised, ning nende koostis ja omadused varieeruvad vastavalt kasutusele ja rakendusele.

Tüübid ja koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Looduslikud puiduliimid: Looduslikud puiduliimid põhinevad looduslikel koostisosadel, näiteks tärklis, kaseiin (piimaproteiin), looduslikud vaigud või luuüdi. Näiteks tisleriliim, mida valmistatakse loomade nahast ja luudest.[1]

Sünteetilised puiduliimid: Sünteetilised puiduliimid on välja töötatud keemiliselt sünteesitud ühenditest, mis kleepuvad paremini, on vastupidavamad ja veekindlamad. Näiteks polüvinüülatsetaat (PVA) liim.[1]

Kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Puiduliimi kasutatakse puidust materjalide ühendamiseks ja parandamiseks. Omadused on kiire kuivamine, vastupidavus niiskusele ja temperatuurimuutustele. Puiduliimid enamasti keskkonnasõbralikud, mittemürgised ja lihtsasti kasutavad. Sobilik mööbli valmistamiseks, käsitööprojektideks ja ehitusprojektideks.[2]

Puiduliimide vastupidavusklassid[muuda | muuda lähteteksti]

Puiduliimide klassifikatsiooni puhul juhindutakse Euroopa standarditest ja puiduliimid jagatakse klassidesse D1 kuni D4.[3]

D1: Kasutatakse kuivades siseruumides, kus õhuniiskus on madal ja temperatuur on stabiilne. Tagavad piiratud niiskuskindlust ja sobivad kasutamiseks näiteks mööbli kokkupanemisel või siseviimistlustöödel.

D2: Kasutatakse kuivades siseruumides ja tagavad veidi paremat niiskuskindlust kui D1-liimid. Võib kasutada näiteks mööbli valmistamisel ja liistude kinnitamisel, kus pole otsest kokkupuudet veega.

D3: Kasutatakse niisketes siseruumides, kus õhuniiskus võib olla kõrgem, kuid kus püsivat kokkupuudet veega pole. Sobivad näiteks köögimööbli kokkupanemiseks või siseuste valmistamiseks.

D4: Kõrgeim vastupidavusklass ja mõeldud kasutamiseks välistingimustes või niisketes tingimustes. Kasutatakse näiteks välisfassaadide ehitamisel või välisuste valmistamisel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Eckelman, Carl A. "Brief Survey of Wood Adhesives" (PDF). extension.purdue.edu (inglise). Vaadatud 5. juunil 2024.
  2. "Puidu liimimine". www.soudal.ee. Vaadatud 9. juunil 2024.
  3. "WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN D1, D2, D3 AND D4 PVA AND PU WOOD GLUES?". thenamethatsticks.com (inglise). Vaadatud 5. juunil 2024.