Proxima Centauri c

Allikas: Vikipeedia
Skeem: Proxima Centauri d, Proxima Centauri b ja Proxima Centauri c orbiidid ümber Proxima Centauri

Proxima Centauri c (ka Proxima c või Alpha Centauri Cc) on vaidlusalune eksoplaneet, mis väidetavalt tiirleb ümber punase kääbuse Proxima Centauri. Proxima Centauri on Päikesele lähim täht ja osa kolmest tähest koosnevast tähesüsteemist. See asub umbes 4,2 valgusaasta (1,3 parseki; 40 triljoni kilomeetri) kaugusel Maast Kentauri tähtkujus, mistõttu on see Proxima b ja Proxima d-ga Päikesesüsteemile lähimad teadaolev eksoplaneet.

Proxima Centauri c on Maast umbes 7 korda massiivsem super-Maa või mini-Neptuun, mis tiirleb tähest umbes 1,49 (223 miljonit km) kaugusel, tehes tiiru iga 1928 päeva (5,28 aasta) järel.[1] Oma suure massi ja kauguse tõttu Proxima Centaurist on Proxima c elamiskõlbmatu.

Proxima Centauri c avastamisest teatasid Itaalia astrofüüsik Mario Damasso ja tema kolleegid aprillis 2019. Damasso meeskond oli märganud Proxima Centauri väiksemaid liikumisi ESO spektrograafi HARPS radiaalkiiruse andmetes, mis viitas võimalikule täiendavale planeedile, mis tiirleb Proxima Centauri ümber. 2020. aastal kinnitasid planeedi olemasolu Hubble'i kosmoseteleskoobi astromeetria andmed, mis pärinevad umbes 1995. aastast. 2020. aastal võis planeeti vaadelda Väga Suur Teleskoop, kuid uuringu läbi viinud teadlastel ei õnnestunud saada kindlaid tõendeid eksoplaneedi olemasolust.[2] Juhul kui vaadeldu oli tegelikult Proxima Centauri c, on see tema massi ja vanusega eksoplaneedi kohta liiga hele, mis tähendab, et sel võib olla rõngassüsteem.

2022. aastal avaldatud uuring seadis aga kahtluse alla Proxima c-le vastava vaadeldud radiaalkiiruse signaali planetaarse olemuse.[3] Juhul kui uuringu autoritel on õigus, on ebaselge, miks astromeetriliste vaatluste andmed viitasid eksoplaneedile.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "A Moving Target—Revising the Mass of Proxima Centauri c". IOP Science. Vaadatud 19. märtsil 2024.
  2. "Searching for the near infrared counterpart of Proxima c using multi-epoch high contrast SPHERE data at VLT". Earth and Planetary Astrophysics. Vaadatud 19. märtsil 2024.
  3. "Line-by-line Velocity Measurements: an Outlier-resistant Method for Precision Velocimetry". Earth and Planetary Astrophysics. Vaadatud 19. märtsil 2024.