Priit Biene

Allikas: Vikipeedia
Priit Biene
Enduurosportlane Priit Biene

Priit Biene (sündinud 19. märtsil 1997 Tallinnas) on Eesti mootorrattasportlane, kes lisaks enduurole on tegelenud ka motokrossi, kestvuskrossi, jäärajasõidu ja talikrossiga.

Priit Biene võistles aastatel 2008–2020 Eesti suurima liikmeskonnaga motoklubi RedMoto Racingi värvides. Aastast 2021 liitus Kalev AMK ridadesse. 2018-2021. aastatel kuulus ta maailmameistrivõistlustel osaledes Rootsi enduuromeeskonda Johansson MPE koosseisu.

Ta lõpetas 2016. aastal Pirita Majandusgümnaasiumi. Samal aastal asus ta Estonian Business Schoolis õppima ettevõtlust ja ärijuhtimist. 2019. aastal läbis ta Eesti kaitseväeteenistuse.

Sportlaskarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Mootorrattaspordiga hakkas Priit Biene tegelema isa Veiko Biene juhendamisel 2002. aastal, samast aastast pärineb ka esimene motokrossivõistlusel saadud karikas. 2011. aastal tuli ta Eesti meistriks kestvuskrossis klassis 85 cm3. Enduurole keskendus Biene 2013. aastal, kui ta tuli juunioride klassis Eesti karikavõitjaks. 2013. aasta Rumeenia ekstreemenduuro võistlusel Red Bull Romaniacs saavutas Biene esimese koha klassis Rookie. Samal aastal tegi Priit Biene ka debüüdi vanimal mootorrattaspordivõistlusel maailmas, Sardiinias toimunud Rahvusvahelisel enduuro kuuepäevasõidul (ISDE), kui tuli klubide arvestuses koos Egon Üprausi ja Mart Meeruga 45. kohale.

2014. aastal tegi ta Soomes toimunud enduuro maailmameistrivõistluste etapil EY (Youth Cup 125cc) klassis oma MM-debüüdi. Esimese võistluspäeva lõpetas ta 16. kohal, kuid teisel päeval juba 11. kohal ning teenis oma esimesed 5 MM-punkti.

2015. aastal saavutas Priit Biene enduuro Euroopa meistrivõistlustel E1 Junior klassis 14. koha ja suutis esimese eestlasena saavutada Soome meistrivõistlustel poodiumikoha (olles viimasel etapil A1 klassis teine). Samal aastal kirjutas Priit Biene oma kontole ka esimese koha Lõuna-Aafrika Vabariigis toimunud hard-enduro võistlusel “Roof of Africa” klassis Bronze. Sel aastal osales Biene ISDE-l juba Eesti rahvuskoondise koosseisus (koos Martin Leoki, Veiko Räätsa, Elary Talu, Toomas Triisa ja Priit Palatuga) ning tuli Slovakkias toimunud võistlusel 15-ndaks.

2016. aastal kuulus Priit Biene rahvusvahelisel enduuro kuuepäevasõidul (ISDE) Eesti rahvusmeeskonna (Veiko Rääts (E1, KTM), Priit Biene (E1, Husqvarna), Martin Leok (E2, KTM) ja Rannar Uusna (E3, KTM)) koosseisu, mis saavutas Hispaanias toimunud võistlusel meie läbi aegade parima, viienda koha. Euroopa meistrivõistluste klubide arvestuses sai ta koos Rannar Uusna ja soomlase Eemeli Helanderiga esikoha, E1 Junior klassis oli hooaja kokkuvõttes 17. Kestvuskrossi Eesti karikavõistlustel enduuro klassis oli Biene sel hooajal esimene.

2017. aastal saavutas ta klassis Junior E-2/E-3 Euroopa meistrivõistlustel 17. koha. Samal aastal osales ta ka Soomes toimunud maailmameistrivõistluste avaetapil. Kohati talvistes oludes sõidetud etapp toimus legendaarsel Helsinki-Päijänne rajal ning Priit Biene oli klassis Junior laupäeval 21. ja pühapäeval 19. Hooaja kokkuvõttes oli Biene 56.

Priit Biene
Priit Biene meeskonna Johansson MPE värvides

2018. aastal sõitis ainsa eestlasena terve enduuro maailmameistrivõistluste hooaja kaasa Priit Biene ja lõpetas oma debüüthooaja Junior 2 klassis kaheksanda kohaga.

2019. hooaja lõpetas Biene enduuro maailmameistrivõistlustel Junior 2 klassis 12. kohal. Johansson Mpe meeskonnas ISDE-l tuli ta klubimeeskonnas koos Elary Talu ja lätlase Edgars Silinšiga kuuendaks. Euroopa meistrivõistlustel saavutati klubimeeskondade arvestuses koos Talu ja itaallase Maurizio Micheluziga esikoht. Enduuro Eesti meistrivõistlustel sai ta klassis E-2 esikoha, samuti klubide arvestuses meeskonnas RedMoto RC I (koos Toomas Triisa, Rene Jerbachi ja Samuli Puhakaineniga).

2020. hooajal tuli ta enduuro maailmameistrivõistlustel Junior 2 klassis 11 kohale (Johansson Mpe meeskonnas). Enduuro Eesti meistrivõistlustel E-2 klassis saavutas esikoha, samuti klubide arvestuses Redmoto koosseisus.

2021. aastal võitis Maailma Karikavõistluste tiitli Open 4 stroke klassis. Ühtlasi tuli Eesti meistriks E2 klassis ning EGP klassis ja klubiga *Kaubaalus RedMoto enduro team* saavutati samuti Eesti Meistri tiitel. 2021 aastal osales Eesti endurokooseisus ( Priit Biene,Jüri Triisa,Elary Talu ja Toomas Triisa ) saavutades 16 koha. Valiti Eesti aasta endurosportlaseks

2022. aastal saavutas Priit E 2,EGP - II koha, Valiti Eesti aasta endurosportlaseks

2023. aastal saavutas Priit E 2 ja klubide arvestuses Eesti Meistri tiitli, RedBull Romaniacsil tuli Bronz classis III koht

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni rändauhind “Parim noor endurosportlane” aastatel 2015–2019
  • Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni rändauhind “Parim endurosportlane” aastal 2018, 2020, 2021,2022
  • Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni rändauhind ''Toivo Nikopensiuse rändkarikas'' 2021,
  • Mootorrattamessil Tallinn Motor Show tunnistati 2019. aastal motosportlaste vahel peetud võistluses Liivimaa parimaks ratsutajaks

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]