Prefektuur (Prantsusmaa)

Allikas: Vikipeedia
Prefektuurid Prantsusmaal

Prefektuur Prantsusmaal (prantsuse: préfecture) võib viidata:

  • Chef-lieu de département, linn, kus asub departemangu valitsus;
  • Chef-lieu de région, linn, kus asub piirkonna valitsus;
  • prefektuuri jurisdiktsioon;
  • Prefekti ametlik residents või peakorter.

Prefektuuri roll[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaal on 101 prefektuuri, üks igas departemangus. Vastutav ametnik on prefekt (prantsuse: préfet). Prefektuur on valitsus, mis kuulub siseministeeriumile, ning selle ülesandeks on isikutunnistuste, juhilubade, passide, välismaalaste elamis- ja töölubade väljastamine, sõidukite registreerimine, ühingute registreerimine (loomine, staatuse muutmine, laialisaatmine) ning politsei ja tuletõrjujate juhtimine.

Prefektuurid asuvad oma departemangude geograafiliste keskuste lähedal ja valiti algselt nii, et oleksid ühepäevase hobusereisi kaugusel ükskõik kust departemangus. Seetõttu ei pruugi departemangu suurim asula olla alati selle prefektuur: näiteks Marne'i departemangu prefektuur asub Châlons-en-Champagne'is, vaatamata Reimsi linnale Aisne'i piiri ääres, mis on neli korda suurem.

Prefekt esindab riigi valitsust kohalikul tasandil ja kasutab seetõttu riigi valitsusele põhiseaduslikult antud volitusi. Prefekt annab välja määruseid, mis on kirjutatud kohaliku õiguse kohaldamiseks: ohutuseeskirjadele mittevastava hoone sulgemiseks või sõidukite liikluseeskirjade muutmiseks (kiiruspiirangud, ehitusload).

Departemangu juhtorgan on departemangu nõukogu (prantsuse: Conseil départemental), mis vastutab koolide ja teede ehitamise ja korrashoiu, ülalpeetavatele inimestele (puuetega ja eakatele) rahalise abi ning kohaliku majandusarengu edendamise jne eest. Varem oli prefekt departemangu juhataja, kuid alates 1982. aastast asus departemangu nõukogu president departemangu tegevjuhi kohale.

Pariis[muuda | muuda lähteteksti]

Petite Couronne

Pariisi (Île-de-France) ja selle kolme ümbritseva departemangu (Petite Couronne) kohta kehtib erand. Neid departemange haldab õiguskaitse ja julgeoleku tagamiseks üks prefektuur, mida nimetatakse politseiprefektuuriks (prantsuse: préfet de police), mis pärineb 1871. aasta Pariisi kommuunist. Täidesaatvat võimu rakendab teistes Prantsuse valdades tavaliselt linnapea. Teisi volitusi omab Pariisi prefekt.

Departemangude alljaotused[muuda | muuda lähteteksti]

Departemangud jagunevad ringkondadeks, mis omakorda jagunevad kantoniteks. Chef-lieu d'arrondissement on alamprefektuur (prantsuse: sous-préfecture). Vastutav ametnik on alamprefekt (prantsuse: sous-préfet). Kantonitel on suhteliselt vähe pädevusi, millest kõige olulisem on kohalik valimiste korraldamine (kantonid on valimisjaotised).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]