Port (elektriahelate teooria)

Allikas: Vikipeedia
Elektrilülitusel N on port ühenduse loomiseks välisahelaga. Vool I , mis siseneb pordi ühe klemmi (ühenduskoha) kaudu, on seesama vool, mis väljub läbi teise klemmi

Port on elektriahelate teoorias elektrilülituse klemmide (väljaviikude) paar ühenduse loomiseks välise elektriahelaga (elektri- või elektroonikalülitusega, elektritoiteallikaga). Niisiis on port ühenduskoht, mille kaudu energia (elektrivoolu kujul) lülitusse siseneb või sellest väljub.

Ühenduskohtade paari nimetatakse pordiks, kui klemme läbivad voolud on igal hetkel võrdsed ja vastassuunalised. Selle porditingimuse kohaselt on port täielikult kirjeldatav vooluga (ja seda esile kutsuva pingega). Kui aga klemmipaari läbivad voolud on teineteisest erinevad, näiteks tingituna elektrilaengute kogunemisest lülituse elementides, ei moodusta need klemmid porti.

Teoreetilises elektrotehnikas vaadeldakse elektriseadmeid (näiteks trafosid), elektronseadiseid (näiteks transistore) ja elektroonikalülitusi (näiteks võimendeid) sageli n-ö mustade kastidena ja analüüsitakse neid üksnes sisend- ja väljundportide parameetrite alusel.

Ühe pordiga elektriahel on kaksklemm ja kahe pordiga (sisend- ja väljundpordiga) elektriahel on neliklemm ehk kaksport (ingl two-port network).