Poisid Brasiiliast

Allikas: Vikipeedia

"Poisid Brasiiliast" (The Boys From Brazil) on kirjanik Ira Levini põnevikthriller. Raamatu põhjal tehti 1978. aastal samanimeline film.

Yakov Liebermann on Viinis elav natsikütt (tema prototüübiks on Simon Wiesenthal), kes peab natside kuritegusid dokumenteerivad keskust. Kuna lääneriikide huvi natside sõjakurjategijate vastu on vähenemas ja tema keskuse varasid hoidnud pank läks pankrotti, peab ta keskust pidama oma kodus.

Septembris 1974 saab Liebermann kõne noorelt mehelt Brasiilias, et natsidoktor Josef Mengele plaanib ODESSA taasaktiveerida, missiooniga saata kuus endist SSi ohvitseri üle maailma tapma 94 65-aastast meest Lääne-Euroopas ja Põhja-Ameerikas, kellel pole palju ühisjooni.

Liebermann kahtleb, kas tegu polnud tüngakõnega, kuid hakkab asja sellegipoolest uurima ja avastab, et nimetatud mõrvad siiski toimuvad. Kui ta ei suuda mõrvade põhjust avastada, avastab ta aga, et tapetud meeste pojad on identsed. Liebermann avastab, et kõik 94 sihtmärki on riigiametnikud, abielus neist umbes 23 aastat nooremate naistega ja neil on 13-aastased pojad. Selgub, et nende pojad on kõik Adolf Hitleri geneetilised kloonid, kes adopteeriti neile välja. Mengele plaanib nimelt luua neile samasuguse lapsepõlve nagu Hitleril, mispeale tulebki tappa nende isad, kui nad on 13-aastased (Hitleri isa Alois suri 65-aastasena, kui Hitler oli 13-aastane). Liebermann jõuab uurimisega nii kaugele, et ODESSA otsustab operatsiooni katkestada ja kuus natsi tagasi kutsuda, mispeale vihane Mengele otsustab operatsiooni ise lõpule viia.

Liebermannil õnnestub välja nuputada Mengele järgmine sihtmärk - Henry Wheelock Pennsylvaniast, ning ta reisibki Pennsylvaniasse, et Wheelockit hoiatada, kuid Mengele jõuab kohale enne teda ja tapab Wheelocki. Mengele tulistab seepeale Liebermanni, kuid enne, kui ta ta tappa jõuab, päästab Liebermann lahti Wheelockite koerad. Kui koju jõuab Wheelock 13-aastane adopteeritud poeg Bobby, kes on üheks Hitleri kloonidest, üritab Mengele veenda teda oma temaga liituma ja räägib Bobbyle, kes ta tegelikult on. Bobby peab teda aga hulluks ja laseb pere koerad Mengelele kallale, kes ta surnuks purevad. Bobby lepib kokku Liebermanniga, et kutsub abi, kui Liebermann ei ütle, et ta lasi koerad Mengelele kallale. Liebermann põletab seepeale ära nimekirja 94 kloonist, et mõni noorem natsikütt ei hakkaks neid jahtima, arvates, et neist ei pruugi veel saada Hitlereid, ja et nad ei tohiks langeda natside tasemele ja tappa lapsi.