Placodictyum cucumaria

Allikas: Vikipeedia
Placodictyum cucumaria
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Käsnad Porifera
Klass incertae sedis
Selts incertae sedis
Sugukond incertae sedis
Perekond Placodictyum
Liik Placodictyum cucumaria
Schmidt, 1870

Placodictyum cucumaria on käsnaliik.

Taksonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Liigi autor on Oscar Schmidt (1870).[1]

On kahtlane, kas tegu on käsnaga. Enamik Schmidti illustratsioone kujutab meripurade okiseid ja loom näeb välja meripura moodi, kuid on kujutatud ka okiseid, mis võiks kuuluda klaaskäsnadele.[2] Franz Eiland Schulze kommenteeris seda nii: "Toese preparaadid, mis näitavad katkisi plaate ja paindunud sõlmilisi varbu, andis prof O. Schmidt lahkelt mulle uurida, ja nende põhjal sain ma veenduda, et hapete toimel elemendid lahustusid gaasi eraldumisega, nii et ilmselt ei ole need mitte ränikivist, vaid lubikarbonaadist. Tegelikult mulle tundub tõenäoline, et tegu on meripuraga (Thyone) ja seda oletust kinnitab organismi üldkuju pildil.".[3] Max Walker de Laubenfels paigutas perekonna Placodictyum kõhklemisi alamsugukonda Diapleurinae, märkides, et selle kirjeldus on liiga napp, kuid ütleb vigade loetelus, et tegu on hoopis okasnahksega.[4]

Levik ja elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Loom on leitud Florida lähedalt merest.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oscar Schmidt. Grundzüge einer Spongien-Fauna des atlantischen Gebietes, Wilhelm Engelmann: Leipzig 1870, lk 16.
  2. Sissekanne andmebaasis WoRMS.
  3. F. E. Schulze. Report on the Hexactinellida collected by H.M.S. ‘Challenger' during the years 1873-76. Report on the Scientific Results of the Voyage of H.M.S. Challenger during the years 1873–76. Zoology, 21 (part 53), 1887, lk 8. Veebis.
  4. Max Walker de Laubenfels. Discussion of the Sponge Fauna of the Dry Tortugas in Particular and the West Indies in General, with Material for a Revision of the Families and Orders of the Porifera, Carnegie Institution of Washington 1936, lk 187, 191.
  5. Sissekanne andmebaasis WoRMS.